Trápí vás pálení žáhy? Víme, co pomůže!

Jak na pálení žáhy?

Dle statistik postihuje pálení žáhy až desetinu dospělé české populace, a to dokonce denně. Téměř polovina z nás se s pálením žáhy někdy setkala. Nepříjemné pocity související s bolestmi jícnu zažívá dokonce polovina těhotných žen. U nich se však jedná o běžný jev, který po porodu většinou samovolně odezní. V případě, že pálení žáhy nesouvisí s těhotenstvím nebo nějakým dietním prohřeškem, je na místě obezřetnost. Dlouhodobě totiž může vyústit až v závažné choroby.

Co to vlastně je pálení žáhy?

Jako pálení žáhy nebo také pyróza se označuje pálivá bolest v oblasti hrudníku nebo horní části břicha brzy po jídle.

Abychom tomuto stavu porozuměli, je třeba se podívat na mechanismus trávení potravy, alespoň v horních částech trávicí trubice…

Pálení žáhyKaždé pozřené sousto putuje z úst jícnem do žaludku, kde startují trávicí procesy. Prostřednictvím kyselých žaludečních šťáv zde dochází ke štěpení bílkovin a tuků. Žaludeční šťávy rozkládají potravu prostřednictvím enzymů a kyseliny chlorovodíkové.

Skutečně, v žaludku na jídlo čeká kyselinová lázeň – více se dozvíte v článku Kyselinová lázeň uvnitř lidského těla. Co všechno ne/víte o žaludku?

Žaludeční stěnu před agresivní kyselinou chrání vrstva hlenu. Sliznice zdravého žaludku je proti žaludečním kyselinám odolná. Jinak je tomu se sliznicemi jícnu, které s žaludečními šťávami nemají přijít do kontaktu. To zajišťuje uzávěrkový mechanismus mezi jícnem a první částí žaludku. Speciální svěrač brání zpětnému chodu žaludečních kyselin a obsahu žaludku zpět do vyšších částí trávicí trubice, chrání tak citlivé sliznice jícnu.

Funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem však může být narušena. Žaludeční obsah pak neputuje pouze dále do dvanáctníku a dalších částí trávicí trubice, ale vrací se do výše položeného jícnu a pak zase zpět do žaludku. Kyselé šťávy narušují povrch jícnu a způsobují zánět. Mechanismus připomíná zvracení, ale není provázen dávením.

Kyselý obsah žaludku dráždí sliznice jícnu, což se projevuje bolestí za hrudní kostí, pocity pálení nebo nepříjemnou hořkokyselou chutí v ústech. Může se objevit i zápach z úst, zvýšené slinění, také říhání či dokonce chrapot a kašel. Lékařsky se tento stav označuje jako reflux jícnu, refluxní choroba jícnu nebo gastroesofageální reflux.

 

Příčiny pálení žáhy

Příčinou pálení žáhy je funkční porucha uzávěrkového mechanismu mezi jícnem a žaludkem. Může být důsledkem tzv. hiátové kýly, kdy se žaludek posouvá v dutině břišní vzhůru. Oslabení uzávěrkového mechanismu může být krátkodobé i patologické. Pálení žáhy může mít i bakteriální původ. To vše hovoří proto, že není radno tyto nepříjemné projevy nefunkčního trávení podceňovat.

Reflux jícnu navíc úzce souvisí s překyselením žaludku. Dlouhodobé překyselení se odráží i v gastritidě, jednom z nejčastějších onemocnění žaludku. Může přerůst v žaludeční vředy až karcinom žaludku. Také podrážděná sliznice jícnu může být počátkem vředů či karcinomu. Lékařskou pomoc je třeba vyhledat zvláště v případě dlouhodobých, spontánních a opakovaných potíží. Včasná léčba může zamezit zhoršení stavu a rozvoji ještě závažnějších poruch.

Ve většině případů je pálení žáhy důsledkem nevhodné životosprávy a jídelníčku.

  • Některé potraviny a pokrmy pálení žáhy a překyselení žaludku přímo vyvolávají. Jde například o smažené pokrmy, tučné maso a sýry, ostrá jídla, některé druhy zeleniny (cibule), také čerstvý chléb, slané oříšky, čokoládu nebo jiné sladkosti s vysokým podílem bílého cukru.
  • Nepříjemné potíže mohou způsobit i koncentrované ovocné džusy nebo sycené nápoje, které dráždí citlivé sliznice jícnu.
  • Pálení žáhy mohou vyvolat také příliš horká nebo příliš studená jídla.

a_zdrave jidlo

Významnou roli hraje i frekvence a dávkování jídla.

  • Pokud je žaludek přeplněný v důsledku velké dávky jídla, uvolňuje se horní svěrač a žaludeční obsah se pak tlačí vzhůru. Rizikovým faktorem je také obezita, kdy žaludek zatlačuje nahoru rostoucí vnitřní tuková vrstva.
  • Pálení žáhy může být vedlejším účinkem užívání některých léků nebo také odrazem hektického životního stylu bez dostatečného odpočinku. Stres má za následek stažení žaludku a nedokonalé trávení.

Z toho plyne, jak se dá pálení žáhy předcházet.

 

VIDEO: Dalších 14 tipů, jak zlepšit trávení. 

 

Jak předejít pálení žáhy?

  • Jezte v klidu, pravidelně a v menších dávkách.
  • Neuléhejte těsně po jídle, avšak neprovozujte po jídle ani fyzicky náročné aktivity.
  • Nepodléhejte stresu, dopřejte si relax a odpočinek.
  • Eliminujte alkohol, cigarety a nadměrné dávky léků.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim.
  • Vyhýbejte se smaženým pokrmům, tučnému masu a sýrům. Vynechejte silně kořeněná, ostrá jídla, sycené nápoje a sladkosti.

Překyselení žaludku

Potraviny proti pálení žáhy

Již byla řeč o tom, které potraviny vhodné nejsou. Nyní jsou na řadě ty, které vašemu jícnu, žaludku a trávení pomohou. Jde o zásadotvorné potraviny, které dokážou neutralizovat působení žaludečních potravin. Tady jsou některé z nich:

  • okurky, rajčata, česnek, špenát, brokolice, květák, chřest, fenykl, cuketa, listový salát
  • petrželka, zázvor, aloe vera
  • citrusy, banány, melouny, meruňky
  • luštěniny, rýže, ovesné vločky, mandle
  • zakysané mléčné výrobky

Zdravému trávení prospějí i potraviny s obsahem vlákniny. Více se dozvíte v našich článcích: 

3 důvody, proč do jídelníčku zařadit vlákninu a Význam vlákniny pro lidské zdraví

Jak se zbavit akutního pálení žáhy?

Jak na pálení žáhy?Pokud je pálení žáhy ojedinělé nebo důsledkem některého z dietních prohřešků, většinou samovolně odezní bez vážnějších následků.

V každé lékárně jsou dostupná volně prodejná léčiva, která proti pyróze, překyselení a pocitům těžkostí mohou krátkodobě ulevit. Jedná se zejména o antacida, léky snižující kyselost žaludečních šťáv. Předepisují se i na gastritidu.

Antacida však snižují vstřebávání některých vitamínů a mohou mít i další negativní vedlejší účinky.

Úlevu mohou přinést i přírodní pomocníci a babské rady. Tady jsou!

Jak na pálení žáhy?

Dejte si banán

Banány patří k těm nejoblíbenějším exotickým plodům. Nabízejí však více než jenom lahodnou chuť. Jsou také zdrojem cenných minerálních látek (draslík, hořčík, mangan), vitamínu B6, přírodních cukrů nebo pektinu. Banány fungují také jako přírodní antacida. Mají schopnost snížit kyselost žaludku, přitom jsou šetrné ke sliznicím.

Banány proti pálení žáhy

Vypijte šťávu z citronu

Ačkoli má citron typicky kyselou chuť, je zásadotvorný. Citronová šťáva dokáže neutralizovat žaludeční kyseliny, navíc má i celou řadu příznivých účinků (více se dozvíte například v článku Citron nebo jablečný ocet pomůžou při detoxikaci. Víme jak!).

Citron patří také k těm nejúčinnějším detoxikačním potravinám.

Vyzkoušejte jedlou sodu

Klasický recept našich babiček na pálení žáhy využívá jedlou sodu. Stačí ji jednoduše rozmíchat v troše vody a vypít. Obdobně působí i minerální jíl – aztécká hlína.

Přehled použitých zdrojů:

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář