3 české superpotraviny, které pro zdraví jedly i naše babičky

Superpotraviny, borůvky

Superpotraviny. Superfood. Již samotný termín zní exoticky. Trendem současnosti jsou superpotraviny s exotickým původem. Pocházejí ze všech koutů světa, často jde o pozoruhodné pochoutky, které se vážou ke konkrétní destinaci a nerostou nikde jinde. Málokdo si uvědomuje, že superpotraviny vůbec nemusejí být exotické a vůbec nemusejí stát horentní sumy. Najdeme je totiž i mezi českými plodinami a plody. České superpotraviny se dají pěstovat na zahrádce nebo nasbírat v lese.

Přestože je pojem superpotraviny novodobým fenoménem, vůbec nemusí jít o něco nového. Mezi superpotraviny, tedy potraviny, které svou výživovou hodnotou předčí ostatní běžné potraviny, se dají zařadit také některé tradiční české pochoutky. Najdeme mezi nimi i takové, na kterých si s radostí pochutnávaly naše babičky. Neměly sice moderní vědecké studie, přesto věděly, že tím prospívají svému zdraví.

Chcete se inspirovat v moudrostech našich předků a současně jít s dobou? Vyberte si superpotraviny našich babiček.

Přinášíme tipy na tři superpotraviny se zdraví prospěšnými vlastnostmi. Pozor, nejenže vám je jistě doporučí moudré babičky, jejich příznivé vlastnosti potvrzují i moderní výživoví specialisté.

Borůvky, české superpotravinyVýživoví odborníci vyzdvihují lokální potraviny, které nezřídka nabízejí složení a vlastnosti super-potravin. Definice superpotravin není jasně definována, ani neexistuje jeden seznam, který by všechny obsáhl… Tak přicházejí stále nové a nové superpotraviny. Některé z nich však zdaleka nemusejí být tak nové. Může jít o potraviny ověřené celými staletími a tisíciletími.

Je mezi nimi mj. zelený ječmen.

České superpotraviny: #1 zelený ječmen

Zelený ječmen je údajně vůbec nejstarším doplňkem stravy a také nejstarší zelenou superpotravinou. Zelené potraviny oproti těm ostatním ve svém složení nabízejí vysoký obsah chlorofylu. Zelený ječmen je také zdrojem dalších bioaktivních látek – vitamínů, minerálů, antioxidantů, navíc v optimálním poměru a s vysokou vstřebatelností.

Zelený ječmen funguje jako životabudič. To věděli již naši předkové, kteří zjara pojídali zelený ječmen, kterého bylo všude na polích více než dost. Historie pěstování zeleného ječmene je na našem území dokumentována až pět tisíc let zpátky. Přestože dnes není vhodné trhat ječmen z chemicky ošetřovaných polí, bez problémů si lze mladý ječmen vypěstovat doma. Jakmile rostlinky trošku dorostou, stačí z nich udělat šťávu a dopřát si čerstvý zelený nápoj, který působí antibakteriálně a protizánětlivě. Navíc dodává vitalitu, posiluje imunitu a podporuje metabolismus.

VÍTE, ŽE zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS obsahuje 30 % mladého ječmene, a dále mladou pšenici, clorellu a spirulinu? Objednejte si Blendeu hned a podpořte detoxikaci, energii a imunitu

 

Pozitivní vliv na metabolismus, trávení, také protizánětlivé účinky slibuje i vojtěška (alfa alfa). Nápoj z mladých výhonků vojtěšky řadíme mezi české superpotraviny. Vojtěška podporuje celkovou regeneraci organismu a mj. pomáhá proti překyselení.

Chcete vědět více? Vojtěšce se věnujeme v samostatném článku:  Vojtěška – zapomenutý lék

České superpotraviny: #2 borůvky

Acai berry, plody kustovnice čínské označované jako goji nebo třeba zimolez kamčatský. To vše jsou superpotraviny, které mají původ v dalekých krajích. Tyto plody nabízejí cenné složení plné vitamínů, minerálních látek a dalších fytoživin, avšak to stejné platí i pro borůvky. Také borůvky se díky svému složení řadí mezi přírodní multivitaminy a potraviny s přídomkem super. Malé lahodné plody fialové barvy sbíraly v lesích i naše babičky, a také si na borůvkách pochutnávaly.

Borůvkové knedlíky či koláče patří k typickým českým pokrmům. Jihočeskou specialitou jsou pak rozmačkané borůvky s cukrem.

Nejlepší jsou pochopitelně čerstvé. Plody brusnice borůvky ve své přirozené podobě skýtají cenný obsah s vysokým obsahem vitamínu C, vitamínů skupiny B, provitamínu A, také minerálních látek jako je draslík, železo nebo hořčík. Užitečný je i obsah vlákniny, která by měla být nedílnou součástí každého zdravého jídelníčku.

  • Mnohé z bioaktivních prvků, především přírodní barviva, které najdeme ve složení borůvek, fungují v těle jako antioxidanty.
  • Borůvky jsou prospěšné pro zažívací ústrojí, které dezinfikují.
  • Mají také protizánětlivé účinky.
  • Příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém.
  • Obsažené látky představují prevenci řady civilizačních chorob.

Americká klinika Mayo Clinik zařadila borůvky mezi deset nejzdravějších potravin světa./3/ Jejich účinky vyzdvihuje i česká lékařka Hana Mojžíšová, která pro server Ona.Idnes.cz vysvětluje: „Je vědecky ověřené, že borůvky dokážou ochránit lidský organismus před infekcemi, mají také prospěšný vliv na lidské oči. Mj. napomáhají regulaci hladiny cholesterolu v krvi.“ /4/

Lékařka navíc dodává: „Z hlediska efektu jsou borůvky podobné malinám nebo ostružinám. Také tyto plody jsou pro lidské tělo blahodárné, také tyto plody nabízejí ve svém složení vysoký podíl hořčíku, draslíku, vápníku nebo provitamínu A.“

 

Superpotraviny, borůvky

Borůvky – superpotraviny z českých lesů

České superpotraviny: #3 vlašské ořechy

Bez vlašských ořechů by česká kuchyně nebyla úplná. Nejenže se z nich připravuje celá řada dobrot, ořechy se dají chřoupat jen tak. Jak říkají naše babičky: „na nervy“. V moderním slovníku se ořechy označují také jako „brainfood“.

Ořechy vskutku příznivě ovlivňují celou nervovou soustavu a činnost mozku, pomáhají proti nervovému vyčerpání, ulevují při stresu. Zlepšují nervové funkce, paměť, koncentraci nebo schopnost učení. Je to díky cennému složení s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Prospěšně působí i obsah vitamínu E nebo selenu, také vitamínů skupiny B, hořčíku, zinku nebo kyseliny listové. Ořechy mají příznivý vliv na srdce a cévy. Mají antioxidační účinky, působí proti infekcím. Blahodárně ovlivňují stav pokožky, vlasů a nehtů. Dokonce také podporují plodnost.

Susanna Bingemerová, autorka knihy Superpotraviny – zdroj síly z přírody, zařadila vlašské ořechy mezi 25 superpotravin světa. Suzanna radí ořechy před konzumací tzv. aktivovat. Jednoduše se na půl dne namočí do vody, aby se v nich aktivovaly enzymy a spustil proces klíčení. Zvýší se tím množství prospěšných látek, podpoří stravitelnost a také zlepší chuť ořechů.

Aktivaci doporučuje i Hana Mojžíšová, která radí pro zdraví konzumovat i ořechy lískové.

Chcete vědět více? Další informace najdete v našem článku: Jezte ořechy, podpoří vaše zdraví

 

Ořechy - česká superpotravina

Ořechy – brainfood a česká superpotravina

SUPERPOTRAVINY – SEZNAMTE SE!

Chcete se dozvědět nejenom o českých superpotravinách něco víc? Pak se vám bude hodit celý seriál věnovaný potravinám, které stojí za pozornost.

 

Superpotraviny

Superpotraviny – dáte si?

Přehled použitých zdrojů

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář