3 jarní recepty, které oživují detoxikační bylinky a květy

Sedmikrásky, jídlo

Konečně jsme se dočkali jara. Příroda se pomalu probouzí a s ní všechno živé. Vládne všudypřítomná zelená, kterou zdobí pestrobarevné kvítky. Mladé zelené rostlinky jsou sice ještě drobné, za to v sobě nesou velkou sílu. Právě jarní rostlinky mohou lidskému tělu poskytnout dávku energie, kterou po zimě tolik potřebuje. Dodávají cenné minerály, enzymy a vitamíny a ještě dokážou zbavit tělo škodlivin. Navíc se dají využít v kuchyni. Že nevíte jak? S tím vám pomůže náš článek s neobyčejnými jarními recepty.

Jarní zeleň na talíři

Mladé zelené lístky divokých bylin poslouží jako výživná ozdoba mnoha pokrmů. A nejenom to, dají se využít jako ingredience salátů, polévek, omáček nebo nejrůznějších pomazánek. Skvěle se kombinují s bramborami, rýží, těstovinami nebo vejci. Variací je nespočet, my jsme pro vás z široké palety vybrali tři neodolatelné recepty. Všechny povzbudí vaši fantazii, dle vlastní fantazie a chutí si je můžete různě upravovat. Lze je obměňovat také podle toho, která jarní bylinka se vám zrovna dostane do ruky.

Kvetoucí salátová mísa v zeleno-oranžové

Ingredience

  • kvetoucí nať ptačince
  • ze zahrádky nebo okenního parapetu: petrželová nať, listy ředkviček, špenátové lístky, řeřicha, strouhaná mrkev
  • mladé listy jitrocele, řebříčku, jahodníku, hluchavky, fialky, sedmikrásky, pampelišky, vojtěšky (všechny nebo některé z bylinek)
  • mladé výhonky kopřiv (aby se zneškodnily žahavé chloupky, stačí kopřivu najemno nasekat, příp. ji spatřit vřelou vodou)
  • jablečný ocet, olivový olej, voda, pepř a sůl, příp. bílý jogurt na zálivku

Příprava

Sesbíráme bylinky, na které natrefíme. Nemusejí být všechny. Jmenované bylinky můžeme libovolně kombinovat a míchat v různých poměrech.

Vždy však rostlinky omyjeme a nasekáme tak, aby se daly jíst. Zelený salát oživí i oranžové kousky nadrobno nakrájené mrkve. Všechny ingredience společně promícháme, posolíme, popepříme, příp. dochutíme zředěným octem, olivovým olejem nebo smícháme s bílým jogurtem.

Salát zdobí kvetoucí nať ptačince, můžeme ho dozdobit ještě dalšími jarními kvítky jako jsou sedmikrásky, pampelišky apod.

Sedmikrásky, jídlo

očista a detoxikace střev

Vaječná omeleta „nadivoko“ s popencem

Klasická vaječná omeleta se dá dochutit mnoha jarními bylinkami. Vejce samotná jsou sytá a výživná, avšak chybí jim obsah vitamínů. Ty umí doplnit právě zelené bylinky. Stačí obyčejná pažitka, kterou najdeme téměř na každé zahrádce, a oblíbený vaječný pokrm dostane novou chuť. Pažitka mu však dodá i chybějící vitamíny. Obdobně je tomu s divokou bylinou – popencem břečťanovitým.

Popenec je zdrojem vitamínu C a A, také cenných minerálů a dalších bioaktivních látek. Nabízí však také zajímavou kořenitou chuť, která připomíná bazalku nebo šalvěj.

Omeleta „nadivoko“ – recept

Ingredience

  • celá vejce (na jednu omeletu 2 – 3 kusy)
  • mladá nekvetoucí nať popence (asi hrst)
  • trochu mléka, příp. polenta (kukuřičný škrob) na zahuštění
  • koření – pepř, sůl, mletý kmín
  • olivový olej nebo jiný tuk

Příprava

Vaječná omeleta popenecOmeletu připravíme klasickým způsobem – rozšleháme vejce s trochou mléka, abychom získali nadýchanou konzistenci. Vejce se dají naopak zahustit kukuřičným škrobem, který dodá pokrmu hutnost.

V provedení nadivoko přidáme do vaječné směsi i najemno nasekané bylinky – popenec břečťanovitý. Vejce pak ještě posolíme a popepříme. Můžeme přidat i další koření dle chuti, například mletý kmín.

Jemnou sladkost dodá vaječné omeletě kurkuma, ostrost naopak chilli nebo mletý zázvor.

Omeletu připravujeme na pánvi, kde jsme předtím rozpálili tuk (na teflonových pánvích můžeme tuk vynechat). Na pánvi ji pak za mírné teploty necháme ztuhnout. Omeleta se opéká z jedné strany, je hotová ve chvíli, kdy jsou vejce ztuhlá i na povrchu.

Vaječnou omeletu podáváme teplou, jako příloha poslouží pečivo či vařené brambory. K dochucení můžeme doplnit i strouhaný křen, kysanou smetanu nebo rajčatové pyré. K dozdobení poslouží opět zelené bylinky.

Obdobně jako jsme využili popenec, můžeme využít i jiné jarní bylinky, například špenát. Také špenát dokáže povzbudit detoxikaci organismu, i proto jsme ho zařadili mezi 15 nejúčinnějších detoxikačních potravin.

Náš tip – detoxikační koření

Kurkuma nebo mletý zázvor patří ke koření, které povzbuzuje detoxikační procesy. Mají i celou řadu dalších prospěšných účinků. Pokud vás zajímá více, přijde vám vhod náš článek Které koření pomůže s detoxikací?

Bylinková pomazánka s medvědím česnekem

Jarní bylinky jsou jako stvořené pro pomazánky s tvarohovým nebo žervé základem. Vybíráte-li bylinku pro detoxikaci, jednou z nejúčinnějších je medvědí česnek.
Medvědí česnek je vynikajícím jarním životabudičem, který je nejlepší v podobě čerstvých zelených listů. Ty jsou ideální ingrediencí čerstvých pomazánek. Medvědí česnek je typickou jarní rostlinkou. Jakmile se objeví květy, zpravidla koncem května, listy začnou žloutnout a účinnost česneku pomalu mizí.

Listy medvědího česneku sice připomínají konvalinky, ale mají charakteristickou česnekovou vůni a chuť, takže záměna nehrozí.

Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu C, v jeho složení najdeme i betakaroten, vápník nebo železo. Tento divoký česnek (který však s klasickým domácím česnekem nemá nic společného) má antioxidační, také antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Není jenom detoxikačním prostředkem, funguje i jako přírodní antibiotikum. Příznivě ovlivňuje činnost jater, metabolismus a trávicí procesy. Má schopnost snižovat krevní tlak.

Medvědí česnek se dá uchovávat v mrazáku nebo sušit, nejvíce příznivých účinků však přináší čerstvý, třeba v podobě výtečné pomazánky.

Pomazánka s medvědím česnekem – recept

Ingredience

  • tvaroh (250 g), příp. sýr typu žervé
  • máslo (cca 3 lžíce), příp. kysaná smetana
  • listy medvědího česneku
  • sůl, pepř

Příprava
Pomazánka medvědí česnekTvaroh rozšleháme s máslem, případně kysanou smetanou, posolíme a popepříme. Do pomazánky pak vmícháme nasekané listy medvědího česneku. Tvarohový základ můžeme také namazat přímo na pečivo a listy medvědího česneku poklást až na namazané pečivo. Mají ostrou až štiplavou chuť, množství použité bylinky tak volíme dle chuti.

Medvědí česnek nemáte jak obstarat nebo již zmizel? Nevadí, bylinkovou pomazánku si můžete připravit i z mnoha jiných bylinek. Stačí i obyčejná pažitka, petrželka nebo špenátové listy.

Z mladých jarních bylinek se hodí třeba listy pampelišky, sedmikrásky, jahodníku, ptačince nebo popence.

Tvarohová pomazánka se ideálně snoubí také s mladými výhonky řeřichy či vojtěšky.

Zelené klíčky, chléb

 

Čtěte i další články:

[Celkem: 1    Průměr: 5/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář