3 zdravé velikonoční recepty. Zkuste to letos jinak!

Velikonoce, velikonoční recepty

Jsou tu Velikonoce, svátky jara. Svátky, které ze všech svátků nejvíce reflektují přírodu. Velikonoce jsou oslavou života. Poukazují na probouzející se přírodu. Křesťané je navíc spojili s nadějí a vírou. Kořeny svátků však sahají až k pohanským tradicím. Tak či tak, tradiční velikonoční recepty jsou lehké. Až do Velkého pátku jde ještě stále o postní období. Jarní očista má i na Velikonoce velké slovo, které však často v rámci velikonočního hodování nemusí být slyšet. Velikonoční recepty však jde pojmout i jinak – zdravě a lehce. Velikonoce se mohou nést v duchu postních tradic.

V tomto článku se dozvíte jak na to.

Velikonoční recepty podle tradice

Pokud se chystáte připravit na Velikonoce některou z masových pochoutek a chcete se přitom držet tradic, vyčkejte až do neděle – na Boží hod velikonoční. Dopřát si je pak můžete i během Červeného pondělí.

Pašijový týden, který končí Božím hodem velikonočním a začíná Modrým pondělím a Šedivým úterým, by měl mít jídelníček odlehčený.

Zejména Velký pátek by měl přinést jen střídmé pokrmy, aby završil dlouhodobé postní období. To však vůbec neznamená, že by jídelníček Pašijového týdne musel být fádní. Velikonoce, tradice a jaro toho nabízí mnoho, co se dá sníst, mnoho zdravého, lehkého a přitom chutného.

Co jíst na Velikonoce?

  • K Velikonocům tradičně patří například brambory a bramborové pokrmy, třeba oblíbená bramboračka.
  • Všechny velikonoční recepty se dají obohatit o jarní bylinky, které sami o sobě nabízejí očistné účinky. Obvykle nesou hořkou chuť – a co je hořké, to je prospěšné pro játra, třeba taková bylinková polévka (recept níže).
  • Vedle brambor a bylinek do tradičního velikonočního jídelníčku patří i čočka (například v podobě čočkové pomazánky – recept níže).
  • Na Velikonoce si můžete vedle čočky připravit v různých podobách také hrách nebo jáhly. Tradičně k Velikonocům patří také sušené ovoce.
  • Sušené ovoce lze využít i jako zdravou ingredienci velikonočního beránka, který by neměl chybět na Boží hod velikonoční na žádném stole. Beránka si však letos můžete upéct bez másla a cukru. Vlákninu, vitamíny a minerály dodá beránkovi sušené ovoce, ale také mrkev. Recept na beránka z mrkvového těsta, bez másla a cukru, zato se sušeným ovocem, najdete níže.

Náš tip: Velikonoční očista s devíti bylinami

Tolice vojtěška, alfaalfaVelikonoční pokrmy můžou mít různou podobu, většina z nich snadno zapadne i do jarní očisty. Stačí je obohatit o jarní bylinky.

Dle našich předků by každé postní jídlo mělo obsahovat alespoň devět bylin. Nejčastěji přitom sahali po kopřivě či pampelišce. Oblíbenou bylinkou byl také popenec, sedmikráska, list fialky či jahodníku, šťovík, řeřicha, pažitka aj.

 

 

 

Velikonoční recepty

BYLINKOVÁ POLÉVKA S VEJCEM

Ingredience

Na polévku budeme potřebovat asi 2 lžíce hladké mouky a cca 10 dkg másla, jarní bylinky (lístky pampelišky, fialky, sedmikrásky, jahodníku nebo kopřiv, popenec, zelenou petrželku, pažitku apod.), vejce, pepř a sůl. Základem polévky je voda (1 litr). Polévku můžeme zjemnit i kysanou smetanou.

Postup

  • Máslo rozehřejeme v hrnci, vmícháme mouku a necháme zezlátnout. Jíšku pak promícháme s vodou, osolíme, opepříme, abychom uvařili polévku.
  • Bokem posekáme bylinky a krátce je podusíme na másle. Poté je smícháme s jíškou, resp. polévkou v hrnci.
  • Polévku přivedeme k varu a jen krátce ji povaříme.
  • Nakonec do ní rozkvedláme vejce.
  • Hořkou chuť polévky zjemní máslo či kysaná smetana.
  • Pokud chcete polévku odlehčit, jíšku (nebo její část) můžete vynechat. Polévka se dá zahustit třeba vařeným bramborem nebo ovesnými vločkami.
  • Polévku s bylinkami můžete pro jemnější konzistenci rozmixovat.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY S ČESNEKEM A PETRŽELKOU

Ingredience

Na pomazánku bude třeba 150 g červené čočky, 2 stroužky česneku, nastrouhaná mrkev, cca 2 lžíce olivového oleje, lžička citronové šťávy, hrst nasekané zelené petrželky, sůl, pepř a voda (asi 0,5 l).

Postup

  • Nejprve na oleji necháme zezlátnout nasekanou cibulku, poté k ní přidáme nastrouhanou mrkev a ještě krátce restujeme.
  • Na pánev přidáme čočku, kterou jsme předtím propláchli pod tekoucí vodou a nechali okapat. Čočku osolíme, opepříme a zalijeme vroucí vodou.
  • Na mírném plameni, za občasného míchání vše vaříme asi 20 min., dokud čočka nezměkne a voda se nevypaří. Směs by měla získat kašovitou konzistenci (bez mixování).
  • Čočkovou směs necháme zchladnout. Nakonec ji dochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, utřeným česnekem a nasekanou zelenou petrželkou.
  • Pomazánku podáváme s celozrnným pečivem. Můžeme ji využít i při přípravě velikonočních jednohubek.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK Z MRKVOVÉHO TĚSTA SE SUŠENÝM OVOCEM

Mrkvového beránka na Velikonoce připravuje například známá nutriční terapeutka a psycholožka Mgr. Zuzana Douchová, která se také na serveru Vímcojím.cz podělila o recept./3/ Tento originální velikonoční recept najdete i u nás!

Ingredience

Základem beránka je mrkvové těsto. Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje přirozenou očistu střev. Mrkev velikonočnímu beránkovi dodá také cenné vitamíny a minerály, hlavně mu však dá vlhkost a lahodnou chuť. Aby té vlákniny z mrkve nebylo málo, použijeme celozrnnou, jemně mletou mouku. K tomu přidáme špaldovou mouku, olivový olej, med, vejce, ořechy a nesířené sušené ovoce – rozinky, brusinky, meruňky, exotické goji aj.

Na zdravého velikonočního beránka budeme potřebovat:

  • 300 g strouhané mrkve
  • 150 g celozrnné mouky
  • 150 g špalkové mouky
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml medu
  • 2 vejce
  • 50 g ořechů
  • 50 g sušeného ovoce
  • prášek do pečiva
  • lžičku citronové šťávy
  • špetku soli

Postup

  • Nejdříve důkladně promícháme celozrnnou a špaldovou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Do mísy pak k mouce přidáme očištěnou, najemno nastrouhanou mrkev, kterou zakapeme citronovou šťávou.
  • Mouku s mrkví smícháme s dalšími ingrediencemi (olej, med, vejce, ořechy, sušené ovoce), abychom v míse vytvořili těsto. Těsto je třeba řádně promíchat… Pak už zbývá jen pečení.
  • Formu na beránka vymažeme olejem, jemně zasypeme moukou a opatrně do ní vlijeme těsto.
  • Troubu předehřejeme na 180°C a beránka pečeme asi 40 min.

Náš tip pro zdravé Velikonoce

Jak říká nutriční terapeutka Ing. Anna Jermářová: „Není až takovým problémem energetická hodnota velikonočních pokrmů, ale nadbytek cukrů a nevhodné tuky.“/4/ Zaměřte se proto na kvalitní potraviny, vybírejte hodnotné tuky. Klidně sáhněte po tradičním másle, sádlu nebo vyzkoušejte olivový olej.

 

Jaro je tady a léto před námi!

Rýže, rýžová dieta

Hledáte další recepty a tipy pro zdravý jídelníček?

Pak by se vám mohly hodit další články našeho blogu, např.:

Přehled použitých zdrojů:

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář