Angrešt a rybíz – tradiční plody léta, které podporují zdraví i detoxikaci

Angrešt a rybíz

Sezónní potraviny se v současnosti těší velkému zájmu výživových odborníků i běžných strávníků, kteří chtějí jíst dobře a zdravě. Mezi letními sezónními potravinami najdeme i drobné bobulky angreštu a rybízu. Jsou dokonce tak drobné, že se často přehlíží. A je to škoda! Angrešt a rybíz, tradiční ovoce českých zahrádek, svými nutričními vlastnostmi často předčí i dovážené exotické speciality. Navíc se dá snadno zpracovat a hodí se i ke konzervování. Nezapomínejte na ně! Jsou nenáročné na pěstování a mají chuť léta.

Angrešt – srstka obecná

Plody angreštu u nás dozrávají v letních měsících, po celém Česku bez větších potíží. Celá rostlina angreštu – srstky obecné v našich klimatických podmínkách skvěle prospívá, a to i v nejvyšších polohách. Pochází totiž ze severu, a tak je nadmíru otužilá. Původně šlo o divoký rostoucí keř se zelenými bobulemi, dnes si můžeme pořídit mnoho variací kulturních odrůd s bobulemi různých tvarů a barev. Podle barvy slupky bobulí rozlišujeme zelenoplodý, běloplodý, žlutoplodý a červenoplodý angrešt. Právě bobule angreštu jsou to, co nás zajímá, ačkoli v lidovém léčitelství se využívají i listy angreštu.

 

Angrešt

Angrešt – dáte si?

Čaji z listů angreštu jsou připisovány protizánětlivé a zklidňující vlastnosti.

A jak je to s těmi plody? Kvůli obsahu kyseliny vinné, jablečné a citronové mají sice kyselou chuť, ale obsahují také množství ovocného cukru, rychlý zdroj energie.

Bobule angreštu jsou hodnotným zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitu. Obsahují však i vitamín E, spojovaný s krásnou pokožkou nebo vlasy. Angrešt obsahuje i některé vitamíny skupiny B a další mikronutrienty. Cenní se i pro vysoký obsah pektinu, rozpustné vlákniny, která v zažívacím traktu funguje jako očistný kartáč. Angrešt je tak přírodním prostředkem detoxikace, zapadne do detoxikačního jídelníčku. Hodí se na hubnutí, ale bobulky můžete zobat kdokoliv, koho zajímá zdravý jídelníček. Angrešt pomáhá při nechutenství. Napomáhá zdravému trávení, podporuje střevní peristaltiku a zdravé složení střevní mikroflóry.

10 důvodů, proč jíst angrešt

  • Obsahuje vitamín C, vitamín E a malý podíl vitamínů skupiny B.
  • Obsahuje prospěšné minerály, především křemík.
  • Je zdrojem nenasycených mastných kyselin.
  • Je prospěšný i díky obsahu pektinu (rozpustné vlákniny).
  • Podporuje trávení, působí proti zácpě.
  • Zlepšuje metabolismus tuků.
  • Napomáhají detoxikaci – vylučování škodlivin ven z těla.
  • Pomáhá při anémii a vysokém krevním tlaku.
  • Působí močopudně. Je prospěšný ledvinám a močovým cestám.
  • Pomáhá s odvodněním.

Rybíz – meruzalka červená

Rybíz, lidově nazývaný také víno svatého Jana, pochází ze subtropického pásma. Jeho plody jsou typicky sytě červené, ale známe i černý, bílý, žlutý nebo růžový rybíz. Pěstování rybízu je snadné, obdobně jako je tomu u angreštu. Stejně jako angrešt se i rybíz využívá v lidovém léčitelství.

Čaj z listů rybízu podporuje trávení, pomáhá při nejrůznějších trávicích potížích.

A bobulky rybízu? Ve svém složení nabízejí vitamíny a minerály, které často v organismu působí jako antioxidanty. Jsou prospěšné pro regeneraci a obnovu buněk.

 

Rybíz

Rybíz – černý, červený nebo růžový?

8 důvodů proč jíst rybíz

  • Rybíz obsahuje vitamín C.
  • Je také zdrojem provitamínu A, vitamínů skupiny B a pektinu.
  • Obsahuje minerální látky jako je železo, hořčík a mangan.
  • Díky svému složení rybíz prospívá kráse vlasů a pleti.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Funguje jako antioxidant.
  • Povzbuzuje střevní peristaltiku.
  • Podporuje krvetvorbu.

Angrešt + rybíz = josta

Křížením angreštu a černého rybízu vznikla josta, která je stejně jako rybíz bez trnů. Bobulky josty jsou tmavé, velikostí bližší angreštu. Nabízejí zajímavou sladkokyselou chuť a široké využití obdobně jako u rybízu či angreštu. Přestože je angrešt i rybíz na pěstování nenáročný, josta je snad náročná ještě méně. Roste téměř všude a všude také s úspěchem plodí a dozrává.

Plody josty obsahují vitamíny a minerální látky. I tyto bobulky prospívají zažívacímu traktu a detoxikaci. Listy z josty podporují trávení a metabolismus.

 

Angrešt a rybíz

Angrešt a rybíz – co s tím?

Angrešt, rybíz nebo josta – využití v kuchyni

Jak angrešt, tak rybíz i josta chutnají jen tak, dají se zobat přímo z keříku. Ale najdou využití i v kuchyni. Ozdobí nejrůznější sladké dezerty, moučníky nebo mléčné výrobky. Uplatňují se jako náplň mnoha koláčů a buchet. Budou chutnat i v podobě šťáv či smoothies. Hodí se i pro přípravu přírodního vína.

Bobule angreštu, rybízu a josty jsou vhodné k zamrazování. Dají se kompotovat, skvěle chutnají i jako marmeláda, džem, želé nebo sirup. Jejich výhodou je to, že díky vysokému obsahu pektinu želírují i bez přídavných látek. S želírováním pomohou i ve směsích s ovocem, které má nižší podíl pektinu.

Recept: Domácí marmeláda bez chemie

Rybízová marmeláda, marmeláda z angreštuVyberte si jen naprosto zdravé ovoce. Základem je čistota, nejenom ovoce, ale také použitého nádobí a skleniček.

Běžně se na marmelády doporučuje 1 kg cukru na 1 kg ovoce, u kyselého ovoce i více. To necháváme na vašich preferencích. Nějaký cukr je však v marmeládě nutný, protože funguje jako konzervant.

Želírovací cukr můžete v případě angreštu, rybízu a josty vynechat. Vaše domácí marmeláda se bez éček obejde a o želírování se postará pektin z ovoce.

Jak na marmeládu? Tady je návod!

Připravte si šťávu z ovoce (angrešt, rybíz, josta). Nejdříve ji krátce povařte, do horké šťávy následně přidejte cukr (cca 1 kg cukru na 1 kg ovoce) a vařte do zhoustnutí. Poté marmeládu ihned přelijte do čistých sklenic a zašroubujte víčko. Sklenice obraťte dnem vzhůru, obrácené by měly být do té doby, než vychladnou. Marmeládu není nutné dále zavařovat, ale pro delší trvanlivost ji zavařit můžete.

Recept: Domácí limonáda z rybízu, angreštu a josty

Také domácí limonáda se obejde bez éček. Nemusíte ji ani vařit, tak si zachová maximum cenných vitamínů. Vydrží kratší dobu, ale je tak chutná, že to u vás doma určitě nebude problém.

Můžete využít jenom rybíz, zkombinovat různé barvy kuliček rybízu, ale klidně můžete přidat i bobule angreštu nebo josty.

Na 1 kg ovoce bude třeba 1 kg cukru a 1 litr vody, navíc šťáva ze 2 citronů.

Jak na to?

  • Nejdříve oberte rybíz ze stopek a omyjte ho spolu s dalším ovocem. Ovoce mírně promačkejte s cca 250 g cukru a nechte ho stát asi hodinu v ledničce, pustí šťávu.
  • Mezitím si připravte cukrový sirup ze zbytku cukru a vody. Za míchání vařte vodu s cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Cukrový sirup nechte vychladnout.
  • Ovoce uleželé z ledničky důkladně rozmačkejte. Směs propasírujte přes sítko. Čistou ovocnou šťávu smíchejte s cukrovým sirupem a šťávou z citronů.
  • Před podáváním limonádu ještě nařeďte vodou, dozdobte bobulky rybízu a kolečkem citronu.

Zajímají vás další letní recepty? Tady jsou:

 

Letní salát

Letní salát – dáte si?

Další letní tipy hledejte na našem blogu, např.:

Přehled použitých zdrojů

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář