7 tipů na chladivé potraviny, které v létě jistě přijdou vhod

Chladivé potraviny, zdravá výživa

Přirozeně hledáme cesty, jak se v horkých letních dnech ochladit. Ano, máme bazény, koupaliště a rybníky. Jsou nám dostupné i exotické destinace, kde můžeme osvěžení v podobě průzračné slané vody a horkých slunečních paprsků kombinovat dle libosti. Jenže mnoho z nás nemá dovolenou celé léto, aby ji strávilo u koupaliště nebo ještě lépe – pod palmou úchvatné exotické pláže. Všichni si však vytváříme letní jídelníček, a můžeme ho pojmout jako zdravé letní osvěžení. Všichni můžeme využít chladivé potraviny, které nám v létě pomohou k tomu, abychom se cítili příjemně, a nemusíme přitom být právě na dovolené.

Chladivé nikoli mrazivé

V létě nezřídka saháme po chlazených nápojích, které však nejsou to pravé. Samozřejmě je potřeba zvýšit příjem tekutin, avšak příliš studené nápoje mohou chladit natolik, že způsobí v krku zánět. Nachlazení v létě není vítané, ale bohužel také není nemožné.

Výživový expert Martin Škába proto doporučuje: „Letní nápoje by neměly mít méně než patnáct stupňů Celsia. Chladnější nápoje způsobují velký šok, navíc ani neosvěží tak, jak bychom si představovali.“ Dle Martina bude mnohem prospěšnější vlažný zelený čaj, který organismus nenásilně ochlazuje. /4/

 

Chladivé nikoli hřejivé

Martin Škába vysvětluje, že každá potravina má tři možné efekty. Může ochlazovat, zahřívat nebo je neutrální. V letním jídelníčku jsou pochopitelně žádoucí především ty chladivé potraviny. A které to jsou? Asi nepřekvapí, že jde především o čerstvé ovoce a zeleninu, sezónní potraviny, které jsou navíc plné vitamínů, minerálů a dalších fytoživin.

Dle výživové specialistky Moniky Divišové by měl být každý jídelníček tvořený zejména zeleninou. „Zelenina by měla zabírat až 60 % talíře,“ upozorňuje Monika a dodává: „zelenina a ovoce mj. zvyšují příjem vlákniny, a ta je důležitá pro vylučování škodlivin ven z těla.“/5/

 

Tip č. 1 – Ovoce

Ovoce je tou nejlepší letní svačinkou, ideálně, pokud má hodně vody a není až agresivně kyselé. Chladivě působí třeba oblíbené jahody, také broskve. Z exotického ovoce se jako letní osvěžení skvěle hodí banán, mango, papája nebo meloun, který je však ve skutečnosti zelenina.

Chladivé potraviny, zdravá výživa

Co vás zchladí v létě?

 

Tip č. 2 – Zelenina

Zelenina je skvělým základem každého letního jídelníčku. Je to i proto, že existuje v mnoha variacích a dá se upravovat na mnoho způsobů. Hodí se pro přípravu báječných letních salátů, ale také studených polévek. Spolu s ovocem dá vznik pestrým smoothies. Chutná podušená, vařená i grilovaná.

Většina druhů zeleniny působí chladivě, dokonce i po krátké tepelné úpravě. Pro zchlazení se hodí zejména okurky a rajčata, ředkvičky, bílá ředkev, salát, čínské zelí, brokolice, květák, chřest, artyčok, čekanka, lilek či cuketa.

Hledáte letní recepty se zeleninou? Zkuste třeba tyto:

 

Tip č. 3 – bylinky

Při přípravě zeleninového salátu, ale také originálních smoothies využijete bylinky. Celá řada bylinek nejenže skýtá zdraví prospěšné účinky, ale také účinky chladivé. Nejznámější chladivou bylinkou je máta, která je také základem oblíbeného letního nápoje mojita. Mátu využijete také při přípravě zdravých nealkoholických domácích limonád nebo studeného čaje. Více o mátě najdete v samostatném článku.

Obdobně jako po mátě můžete sáhnout i po jemnější bylince meduňce. Ozdobí nejrůznější letní dezerty, provoní letní smoothies i domácí limonády. A bude chutnat i jako vlažný čaj. Meduňku navíc ocení váš žaludek a nervy, obojí se díky ní zklidní.

Chladivá domácí limonáda

Co pijete v létě?

 

Tip č. 4 – mořské řasy

Pokud se ani v létě neobejdete bez masa, vybírejte si raději mezi drůbežím či králičím masem, i těm jsou přisuzovány chladivé účinky. Bílkoviny však můžete doplnit i z rostlinných zdrojů. Zdrojem plnohodnotných, snadno stravitelných bílkovin, jsou mořské řasy, které dokážou zchladit obdobně jako moře samotné. Mořské řasy ve svém složení nabízejí také celé spektrum stopových prvků a vitamínů. Patří k nejvýživnějším potravinám vůbec.

Kořeny mořských řas sahají až do neuvěřitelné hloubky, žijí tak v té neúrodnější půdě na světě. Ať již si vyberete řasy nori, hijiki, wakame, arame, dulse, kombu nebo agar, všechny budou mimořádně čisté a dokáží také zevnitř očistit i lidský organismus.

ZDRAVÝ ZELENÝ TIP: Řasy chlorellu a spirulinu obsahuje i směs 4 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Pomáhá detoxikovat tělo a díky živinám doplňuje energii. 

NERADI ČTETE? Všechny užitečné benefity zeleného ječmene pro vás zrekapitulovala Květka z kanálu Blendea.cz

 

Tip č. 5 – jogurt

Jogurt je lehce stravitelná potravina, která působí chladivě. Obsahuje vápník a probiotické kultury, které podporují činnost střev. Jogurt si v létě můžete dopřát v podobě osvěžujícího nápoje, tzv. lassi. Stačí smíchat jogurt s vodou a ovocem.

Lassi doporučuje i výživová poradkyně Margit Slimáková. Ta se na serveru Vitalia také podělila o svůj recept na jahodové lassi. Jednoduše rozmixujete hrnek jahod, poté přidáte hrnek vody a řeckého jogurtu. Rázem máte zdravou a chutnou osvěžující letní svačinku!/6/

 

Jogurt, jogurtový nápoj

Co si dopřáváte v létě?

 

Tip č. 6 – sůl

Špetka soli v létě neublíží, naopak. Slané pokrmy jsou pro ochlazení mnohem prospěšnější než ty sladké. Samozřejmě neradíme konzumovat kvanta soli, avšak posolíte-li si třeba s mírou zeleninový salát, uděláte dobře. Chladivé účinky zeleniny solí ještě prohloubíte, sůl proto právem řadíme mezi chladivé potraviny.

 

Tip č. 7 – zelený čaj

Zelený čaj má povzbuzující působení bez toho, aby byl zátěží pro žaludek. Funguje jako antioxidant, a co víc – má ochlazující účinky, dokonce i jako teplý nápoj. V létě samozřejmě bude chutnat zvláště vlažný.

 

Tip č. 8 – Blendea SUPERGREENS

Blendea je směs 4 silných detoxikačních superpotravin. Chlorella, spirulina, zelený ječmen a mladá pšenice detoxikují tělo, dodají ztracenou energii a podpoří vitalitu. Objednejte si Blendeu ještě dnes. 

blendea supergreens

 

Další letní tipy

Letní tipy, letní strava, chladivé potraviny

Jaké jsou vaše letní tipy?

Přehled použitých zdrojů

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář