Hitem léta jsou studené polévky. Vyzkoušejte naše recepty!

Polévka studená, s bylinkami

Také v létě si můžete dopřát skutečné kulinářské skvosty. Letní pochoutky však nejsou jen velmi chutné, voňavé a lákavé, jsou navíc lehké a zdravé. Pokud se poohlídnete po těch skutečně svěžích letních dobrotách, nejenže si pochutnáte, prospějete také svému zdraví. Vaše tělo se vám odmění vitalitou a energií, kterou skvěle využijete při všemožných letních radovánkách.

Letní jídelníček je lehký. O tom, jak takový lehký letní jídelníček vypadá, se dočtete v našem dalším článku tady. V tomto článku se zaměříme na tradiční letní pochoutku – studené polévky. Ano, také polévky mají v lehkém letním jídelníčku své místo, zejména ty studené.

Studené polévky – seznamte se!

Studené polévky se jeví jako ideální pokrm pro letní dny zalité sluncem. Jejich základem je zelenina, případně ovoce. Dají se připravovat na slano, ale také na sladko.

  • Studené polévky přinášejí osvěžení, díky svým ingrediencím dodají organismu vitamíny a minerály.
  • Díky obsahu antioxidantů podporují regenerační procesy a chrání organismus proti působení volných radikálů.
  • Díky obsahu vlákniny jsou prospěšné i pro zdravé trávení a správně fungující střeva.
  • Studené polévky zasytí a některé díky vysokému obsahu vody pomáhají také s hydratací.

Příprava studených polévek je snadnější než příprava těch klasických, přesvědčte se sami v našich receptech! Klíčem k bohaté chuti studené polévky je čas, který ji ponecháme k uležení po přípravě. Jakmile smícháme všechny ingredience, polévku dáme uležet do chladničky. Tak zajistíme, že se všechny chutě příjemně promísí a polévka získá nejenom příjemnou teplotu, ale také tu pravou svěží a lahodnou chuť.

Polévky, zeleninové

 

RECEPT: chladivá okurková polévka s vlašskými ořechy

Ingredience

Cca 300 g okurek, kelímek bílého jogurtu (nejlépe řeckého), 1 l mléka, 2 stroužky česneku, snítek kopru, pepř a sůl. K dozdobení využijeme 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, případně citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a olivový olej.

Příprava

Jednoduše smícháme mléko, jogurt, nastrouhané okurky, prolisovaný česnek a velmi jemně posekaný kopr. Polévku dle chutí opepříme a osolíme, můžeme přidat i olivový olej.

Poté polévku necháme zchladnout a uležet v ledničce. Před podáváním ji ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy, citronovou kůrou a pokapeme olivovým olejem.

 

RECEPT: avokádová polévka s okurkou a jablky

Ingredience

2 avokáda, 1 okurek, 1 cibule, 2 kyselejší jablka, 200 ml vody, 250 ml kokosového mléka, 2 lžíce citronové šťávy, špetka kari, pepř sůl a zelená petrželka na ozdobu. Polévku lze dozdobit i zakysanou smetanou.

Příprava

Oloupaná avokáda, okurek, nasekanou cibulku, jablka zbavená jadřinců rozmixujeme spolu s vodou a kokosovým mlékem. Dochutíme citronovou šťávou a kořením.

Po rozmixování polévku nechte řádně vychladnout a uležet v ledničce. Bude chutnat dozdobená petrželkou, ale i dalšími zelenými bylinkami, gurmáni ji završí zakysanou smetanou.

Náš letní tip: nejúčinnější detoxikační potraviny

Víte, že avokádo je mj. také vynikající detoxikační potravinou?

Ne náhodou jsme je zařadili mezi 15 nejúčinnějších detoxikačních potravin vůbec. Více o avokádu se dozvíte v našem článku.

Avokádo, citron

 

RECEPT: kiwi polévka s vínem a hřebíčkem

Ingredience

0,5 kg kiwi, 6 lžic javorového sirupu (částečně se dá nahradit bílým cukrem), 0,5 l bílého vína, 100 ml zakysané smetany, celá skořice a cca 5 hřebíčků (koření)

Příprava

Nejdříve přivedeme k varu bílé víno se skořicí a hřebíčkem. Pokud používáme javorový sirup, vmícháme ho do vína až po odstavení, pokud cukr, lze ho vařit spolu s vínem. Víno po odstavení musíme nechat vychladnout, následně ho přecedíme.

Oloupané kiwi rozmixujeme, smícháme ho se zakysanou smetanou a vínem.

Polévku poté necháme řádně vychladnout a uležet. Podáváme dozdobenou plátky kiwi.

Náš letní tip: detoxikační kúra s javorovým sirupem

Javorový sirup je bohatým zdrojem mnoha cenných látek a pyšní se také svými detoxikačními vlastnostmi.

Chcete vědět o javorovém sirupu více? Zajímavé informace najdete v našem článku: Javorová dieta: detoxikace celebrit

 

RECEPT: exotická polévka s mangem a kokosem

Ingredience

3 vyzrálá manga, banán, šťáva z pomeranče a 1 l kokosového mléka. K dochucení využijeme zelené lístky koriandru, příp. kuličky červeného rybízu.

Příprava

Oloupaná manga, loupaný banán, pomerančovou šťávu, kokosové mléko rozmixujeme, případně přidáme i lístky koriandru. Místo kokosového mléka můžeme využít i zakysanou smetanu, polévka tak získá trošku jinou, ještě více svěží chuť.

Polévku poté vložíme do chladničky, necháme ji vychladnout a chlazenou podáváme.

Při podávání polévku dozdobíme plátky manga a lístky koriandru. K dozdobení lze využít i kuličky červeného rybízu, který exotickou chuť skvěle doplní.

 

RECEPT: sladká meruňková polévka s muškátovým oříškem

Ingredience

Na 0,5 kg meruněk bude třeba 250 ml smetany, 0,5 l mléka, 2 žloutky, 2 plátky sendviče a 50 g cukru. K dochucení lze využít muškátový oříšek, skořici, citronovou šťávu a případně i trochu kvalitního rumu. K dozdobení poslouží lístky meduňky.

Příprava

Umyté, vypeckované meruňky povaříme asi v 0,5 l vody spolu s cukrem. Mezitím necháme sendvičový chléb změknout v mléku a smetaně. Rozvařené meruňky následně ve směsi mléka, smetany a sendvičů rozmixujeme.

Poté do směsi přidáme špetku muškátového oříšku, příp. další koření a ještě krátce povaříme.

Po odstavení ještě horkou směs doplníme vmícháním žloutků, dle chuti citronovou šťávou, rumem či dalším cukrem.

Polévku necháme vychladnout a až poté podáváme. Dozdobit ji můžeme lístky meduňky.

Obdobně jako meruňkovou si můžete připravit a vychutnat také polévku z dalších druhů letního ovoce, například malin nebo jahod.

Meruňky

 

Andaluské gazpacho aneb typická studená polévka

Gazpacho je snad nejtypičtějším představitelem studených polévek. V našich končinách se dokonce gazpacho užívá jako obecný výraz pro jakoukoliv studenou polévku. V pravém slova smyslu jde o tradiční španělskou polévku, která se připravuje z rajčat a dalších druhů zeleniny, dochucuje se vinným octem a někdy i zpestřuje chilli papričkami.

Jak připravit takové typické španělské gazpacho? Tady je náš recept…

Ingredience

1 kg červených rajčat, červená paprika a okurek v množství dle preferencí, 2 stroužky česneku, menší červená cibulka, pepř a sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa (případně citronová šťáva) a čerstvé bylinky jako je oregano, saturejka, estragon nebo tymián (dle chuti a možností). Pokud vyznáváte ostrou chuť, přidejte do polévky také chilli papričky.

Příprava

Nejprve zpařte rajčata tak, aby se dala loupat. Poté loupaná rajčata (zbavená tuhých kousků kolem stopky) rozmixujte spolu s paprikou, okurkou, prolisovaným česnekem, příp. chilli. Do zeleniny přidejte při mixování také vybrané bylinky, pepř a sůl. Postupně přidávejte také olivový olej a vinný ocet (může ho nahradit i citronová šťáva).

Polévku rozmixujte do hladka a následně uložte do chladničky. Nechte ji chladit cca dvě hodiny a až poté podávejte.

Před podáváním lze polévku naředit vodou. Servíruje se s bílou topinkou, může se dozdobit kousky zeleniny, bylinkami, klíčky nebo strouhaným sýrem.

Polévka studená, s bylinkami

 

8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ

Po samostatných detoxikačních surovinách a potravinách se podíváme na ty nejsilnější detoxikační recepty a doporučené jídelníčky. Těchto 8 zaujalo čtenáře nejvíce, takže se určitě inspirujte a podpořte přirozenou detoxikaci.
Úžasné recepty na detoxikační smoothies
Základní principy vyváženého očistného jídelníčku
8 báječných letních zeleninových salátů
5 detoxikačních nápojů, které připravíte během okamžiku
Namíchejte si vlastní detoxikační čaj
5 receptů na zdravé domácí nanuky
Jídelníček pro povzbuzení metabolismu pomůže také zhubnout!
Zdravá strava - barevný jídelníček!

 

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář

2 komentáře
Mirenka píše 28.2.2019

Přes léto mám velmi ráda studené polévky. Dělám si je nejradši v mixéru. Super je tahle hrášková se smetanou https://www.youtube.com/watch?v=iA8gTn9R4sg&list=PLM_wkwURtqkh2dpJI2RX-vDtBFwizqWbX&index=7&t=2s

Odpověď
    Lukáš Chládek píše 1.3.2019

    Děkujeme za inspiraci, Mirenko.

    Odpověď
Odeslat odpověď