Vůně jablečného závinu, také lahodné perníčky nebo vánoční čaj se skořicí a pomerančem. To vše jsou dobroty, ze kterých dobroty dělá právě skořice. Bez skořice se však neobejdou ani pravá povidla, tradiční rajská omáčka, kečup nebo třeba svařené víno. To je jen malý výčet toho, kde všude nachází uplatnění aromatická vůně exotické skořice.
Není pochyb o tom, že jde o báječné koření s širokým využitím. Skořice je však považována také za všelék, který se pyšní protizánětlivými účinky. Mj. je užitečná při hubnutí a detoxikaci. Jak? To se dozvíte na řádcích níže.
Obsah článku:
Skořice jako koření představuje kůru stálezeleného tropického stromu z čeledi vavřínovitých – jde o skořicovník cejlonský (Cinnamomm zeylanicum). Má nasládlou chuť a charakteristické aroma.
Skořice, resp. skořicovník má svůj domov na Srí Lance. Odtud také pochází to nejkvalitnější koření.
Skořicové plantáže však dnes najdeme nejenom na Srí Lance, ale také v Indii, ve Vietnamu, na Jávě nebo v Číně. Tam se pro produkci skořice využívá zejména skořicovník čínský (Cinammonum cassia), který však hrozí zvýšeným obsahem rizikového toxinu kumarinu.
Exotická vůně a chuť skořice se již vžila i do tradiční české kuchyně.
Vzpomeňme třeba pardubický perník, kterému propůjčuje specifickou vůni právě skořice. Skořice je nedílnou součástí perníkového koření, hodí se do mnoha různých druhů koláčů, dezertů, dortů, ale třeba i do chlebového těsta.
Výborně chutná zejména s jablky, hruškami, ale také banány, pomeranči nebo čokoládou. Nachází uplatnění ve sladkých i slaných pokrmech. Skvěle dochutí zeleninové pokrmy na asijský způsob, ale také drůbeží maso nebo jehněčí.
Nesmíme zapomenout ani na nápoje, kterým skořice vtiskuje pozoruhodnou chuť. Vedle zmiňovaného svařeného vína jde také o různé druhy čajů, bylinné likéry, cappuccino nebo třeba horkou čokoládu.
Skořice se dá kombinovat nejenom s mnoha různými potravinami, ale také mnohým kořením. Ideálně se snoubí třeba s kardamomem, koriandrem, kurkumou, hřebíčkem, muškátovým oříškem nebo se zázvorem. Stejně jako skořice, také většina z tohoto koření nese i detoxikační účinky (více se dozvíte v článku Detoxikační koření). Společně se doplňují se skořicí nejenom chuťově, ale také ve svém zdraví prospěšném působení.
I přes své příznivé působení není skořice pochopitelně vhodná pro každého, například pro těhotné ženy. Ty by měly skořici užívat jen s velkou dávkou obezřetnosti.
Obezřetnost je na místě také u lidí trpících cukrovkou, pacientů užívajících inzulín nebo osob užívajících léky na ředění krve. I v případě dalších onemocnění a zdravotních potíží se doporučuje užívání skořice konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
Skořice obsahuje celou řadu účinných látek a jak už to tak bývá, všeho moc škodí. Pokud chcete léčivé účinky skořice opravdu využít, najděte pro ni využití ve své kuchyni. Skořici přidávejte pravidelně do svých pokrmů, ale s denní dávkou to nepřehánějte.
Optimální denní dávka skořice je kolem 3 g na dospělého člověka.
Skořice zahřívá a stimuluje funkce zažívacího ústrojí. Podporuje trávení a metabolismus, tím umožňuje efektivní využití energie v lidském organismu – třeba pro hubnutí a aktivity s tím spojené. Mj. zlepšuje spalování cukrů a tuků. Pro ženy je skořice užitečná také proto, že pomáhá tlumit menstruační křeče. V neposlední řadě je také pomocníkem proti celulitidě.
Skořici jsou připisovány i detoxikační vlastnosti. Je-li detoxikace považována za boj proti škodlivým mikroorganismům, je skořice skvělým detoxikačním prostředkem. Působí jako antibiotikum, likviduje škodlivé bakterie a další mikroorganismy. Brání také rozšiřování škodlivých buněk uvnitř lidského těla. V zažívacím traktu působí proti parazitům.
Detoxikace se skořicí začíná očistou střev. Čistější střeva se odrážejí v lepším vstřebávání živin a efektivnějším využití energie. S čistými střevy dochází také k lepšímu vylučování škodlivin ven z těla.
Při detoxikaci i hubnutí přijdou vhod také antioxidační účinky skořice.
A na závěr jeden zdravý recept
Skořice je v mnoha zdravých receptech alternativní medicíny a přírodního léčitelství spojována s medem. Receptů existuje celá řada, my vám přinášíme velmi jednoduchý recept na čaj. Skořicový čaj podporuje regeneraci organismu. Působí proti stárnutí. A pokud si šálek čaje dáte každé ráno před snídaní, údajně vám pomůže také při hubnutí a detoxikaci. Skořice s medem má mj. zabraňovat usazování tuků a také hromadění škodlivin v těle.
Skořicový čaj se připravuje krátkým povařením 0,5 l vody se lžičkou skořice, ve kterém rozmícháme 4 lžičky medu.
Zajímají vás další recepty? Recepty na očistné čaje jsme pro vás připravili v samostatném článku.
Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.
4 důvody proč při hubnutí využít bílkoviny
28 Čvn, 2018Jak zaručeně zahnat hlad na opravdu dlouho?
31 Kvě, 2018Zdravé sladkosti? Víme jak na to!
24 Kvě, 20183 peruánské superpotraviny, které byste si neměli nechat ujít
17 Kvě, 20184 potraviny proti stresu
11 Kvě, 2018Nervy potřebují živiny. Co jíst pro posílení nervů?
07 Úno, 20184 zdravé recepty na horké zimní nápoje
04 Led, 2018Zdravá strava 2018 – jaké jsou ty nejžhavější trendy? Budou vám chutnat!