8 báječných letních receptů: netradiční zeleninové saláty

Letní salát

Zeleninové saláty patří k létu stejně tak jako osvěžující limonáda, zmrzlina či exotické pochoutky. Na rozdíl od jiných pokrmů jsou zeleninové saláty nejenom chutné, ale také zdravé. Slouží jako zdroj blahodárných vitamínů a celého spektra minerálních látek. Jsou bohaté na cenné antioxidanty. Prospívají také díky obsahu vlákniny.

Zeleninový salát zvládne připravit každý. Chce to jen nakrájet trochu zeleniny, posolit, případně okořenit, zakapat olejem nebo zalít vinným octem. A salát je hotový! Jde to ale i jinak. My vám přinášíme recepty na vskutku originální saláty. Představíme vám úžasné kombinace chutí, které by vás možná nenapadly, ale určitě stojí za vyzkoušení.

Ideální letní pokrm

Zeleninové saláty nabízejí nespočet variací na mnoho způsobů. Jsou lehké, snadno stravitelné, přitom skýtají cenné mikronutrienty a dodávají organismu vitalitu. Jeví se tak jako ideální letní pokrm. Saláty odlehčí jídelníček, ale dají se obohatit také o ingredience, které z nich udělají plnohodnotné hlavní jídlo. Výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová na serveru Vím, co jím například doporučuje k zelenině přidat bílkoviny – nízkotučné mléčné výrobky, také bílé maso, ryby, vajíčka, tofu nebo luštěniny./1/

Příprava salátů je velmi snadná. Zeleninové saláty navíc dávají prostor fantazii a umožňují přípravu v mnoha různých variacích, stačí třeba jen změnit poměr ingrediencí nebo vyzkoušet nové typy zálivek. Zeleninový salát tak můžeme mít na stole každý letní den a každý den může být jiný.

A tady už jsou naše recepty na zeleninové saláty v netradičním pojetí.

V našich receptech najdete zeleninu všech barev, chutí a vůní, oživenou mnohdy originálními ingrediencemi a doladěnou zajímavými dochucovadly. V receptech navíc využijete některé z těch nejúčinnějších detoxikačních potravin.

Letní salát

 

RECEPT: pikantní ředkvičkový salát s medem a sezamovými semínky

Ingredience

cca 250 g ředkviček, hlávka ledového salátu, paprika, cibule; 3 lžíce vinného octa, lžička medu a lžička hořčice na zálivku; pepř, sůl, svazek zelené pažitky a sezamová semínka na dozdobení

Příprava

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, salát nakrájíme na proužky, papriku a cibuli na kostečky.

Smícháme vinný ocet, med a hořčici, zálivku pak využijeme na zeleninovou směs.

Salát dochutíme solí a pepřem, nakonec ho posypeme nasekanou zelenou pažitkou a sezamovými semínky.

Ředkvičky

 

RECEPT: capresse salát s uzeným lososem

Ingredience

150 g mozzarelly, 3 velká rajčata, plátky uzeného lososa, svazek zelené bazalky, 2 lžíce olivového oleje, zelené a černé olivy na dozdobení

Příprava

Plátky rajčat, mozzarelly a lososa vyskládáme střídavě na sebe na talíř.

Salát pak zalijeme olivovým olejem, posypeme nasekanou bazalkou a na kroužky nakrájenými olivami.

Mozarella, capresse salát

 

RECEPT: barevný salát s červenou řepou, špenátem a grepem

Ingredience

červená řepa, zelené lístky špenátu, příp. rukola, klíčky vojtěšky nebo mungo fazolek, olivový či jiný panenský olej, pepř a sůl na dochucení, mandle na ozdobu

Příprava

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Zelené listy špenátu a rukoly omyjeme a natrháme. Grep oloupeme, měsíčky grepu zbavíme blanky a roztrháme je na menší kousky.

Řepu, zelené listy a kousky grepu smícháme dohromady.

Salát necháme uležet, pak ho podáváme posypaný klíčky, zakapaný olivovým olejem a případně posypaný najemno nasekanými mandlemi.

dieta

 

RECEPT: zelný salát s ananasem a zázvorem

Ingredience

hlávka zelí, 2 mrkve, červená cibule, ananas, čerstvý zázvor; 3 lžíce vinného octa, 1 lžíci sojové omáčky, lžička medu, lžička sezamového oleje, 3 lžičky citronové šťávy na zálivku; sůl a zlatá sezamová semínka na dozdobení

Příprava

Zelí nasekáme na drobné nudličky, přidáme k němu očištěnou, na nudličky nastrouhanou mrkev, najemno nasekanou cibulku a na kostky nakrájený ananas. Vše promícháme.

Z vinného octa, sojové omáčky, medu, sezamového oleje, citronové šťávy, špetky soli a cca lžíce nastrouhaného zázvoru připravíme zálivku. Všechny ingredience zálivky důkladně promícháme, abychom zálivkou polili směs zeleniny a ananasu.

Před podáváním salát dozdobíme sezamovými semínky.

Ananas

 

RECEPT: svěží květákový salát s mátou

Ingredience

menší hlávka květáku, 2 rajčata, okurek, menší cibulka, 3 snítky máty a zelená petrželka, cca 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, římský kmín, pepř a sůl

Příprava

Očištěný květák použijeme buď přímo syrový, nebo ho nejprve mírně povaříme. Využijeme ho nasekaný na drobné kousky (lze využít mixer).

Květák promícháme společně s nasekanými rajčaty, kousky okurky a nadrobno nakrájenou cibulkou. Zeleninu doplníme o nasekanou mátu a petrželku, osolíme, opepříme, okořeníme římskými kmínem.

Salát nakonec zalijeme citronovou šťávou a zakapeme olivovým olejem.

Máta, květ máty

 

RECEPT: pikantní kedlubnový salát s koriandrem a rozinkami

Ingredience

velká kedlubna, 2 mrkve, menší červená cibule, hlávka ledového salátu (případně zelí), zelené lístky koriandru, hrst rozinek, lžíce kysané smetany, lžíce jablečného octa, lžíce cukru, sůl

Příprava

Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na proužky, na proužky nakrájíme i ledový salát (zelí) a očištěnou mrkev. K zelenině přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše důkladně promícháme.

Ze smetany, jablečného octa, nasekaného koriandru, cukru a soli připravíme zálivku. Tu pak promícháme spolu se zeleninou. Salát před podáváním posypeme rozinkami.

 

RECEPT: gurmánský salát ze zelených fazolek s vejci a tymiánem

Ingredience

500 g zelených fazolek (čerstvé nebo mražené), 5 vajec, 3 menší cibule, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, tymián v množství dle chuti (nejlépe čerstvý, příp. sušený), sůl, pepř

Příprava

Fazolové lusky očistíme, odstraníme špičky a nestravitelná vlákna. Povaříme je cca 15 min. ve slané vodě. Vejce uvaříme natvrdo a poté rozkrájíme na osminky. Cibuli rozkrájíme na tenké kroužky. Tymián nasekáme najemno.

Na talíř klademe fazolky, vejce a cibulové kroužky, posypeme tymiánem a zalijeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Salát dle chuti osolíme a opepříme.

Zelené fazolky, salát

 

RECEPT: ostrý jablečný salát s chilli

Ingredience

1 velké jablko (nejlépe zelené), stonek celeru, 250 ml zakysané smetany, lžíce jablečného octa, pažitka, chilli koření, pepř a sůl, chilli paprička (pro milovníky ostrých jídel)

Příprava

Jablko nakrájejte na kostky, stejně tak stonky celeru. Kostky jablka a celeru rozmíchejte v dresingu ze smetany, jablečného octa, nasekané pažitky, chilli, pepře a soli.

Pokud salát doplňujete o chilli papričku, jemně ji nasekejte a zamíchejte do směsi, bez semínek.

Letní salát

 

8 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH RECEPTŮ A JÍDELNÍČKŮ

Po samostatných detoxikačních surovinách a potravinách se podíváme na ty nejsilnější detoxikační recepty a doporučené jídelníčky. Těchto 8 zaujalo čtenáře nejvíce, takže se určitě inspirujte a podpořte přirozenou detoxikaci.
Úžasné recepty na detoxikační smoothies
Základní principy vyváženého očistného jídelníčku
8 báječných letních zeleninových salátů
5 detoxikačních nápojů, které připravíte během okamžiku
Namíchejte si vlastní detoxikační čaj
5 receptů na zdravé domácí nanuky
Jídelníček pro povzbuzení metabolismu pomůže také zhubnout!
Zdravá strava - barevný jídelníček!

 


[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář