3 peruánské superpotraviny, které byste si neměli nechat ujít

Peru, peruánské byliny, superpotraviny

Superpotraviny jsou v současnosti skloňovány snad ve všech pádech. Pokud se někdo jenom trochu zajímá o zdravou výživu, tomuto termínu se jistě nevyhne. Přestože samotný termín se objevil teprve nedávno, potraviny, které jsou super pro lidské zdraví a kondici, tady jsou pro člověka už od nepaměti. Superpotraviny tak nejsou nic nového.

V současnosti, kdy většina potravin prochází nešetrným technologickým zpracováním a ve svém složení obsahuje plno chemických aditiv a plnidel, znovuobjevujeme hodnotu nedotčených potravin přímo z přírody. A říkáme jim superpotraviny…

Dary panenské přírody v Peru

Jako superpotravinu lze označit téměř jakoukoliv primární potravinu, která nabízí zajímavé výživové hodnoty s velkou dávkou biologicky aktivních látek, vitamínů, minerálů a enzymů. Díky svému složení pak tato potravina slibuje nikoli jeden nebo několik, ale celou škálu zdraví prospěšných účinků. Superpotravina má komplexní složení, které se komplexně odráží i na celém lidském těle, všech systémech a orgánech, každé jednotlivé buňce.

Zní to jako zázrak? Příroda nabízí mnoho takový zázraků, dá se na ně narazit po celém světě.

Existují i české superpotraviny, takové, které si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce nebo je nasbírat na louce nebo v lese. Nejde o žádné novinky, na superpotravinách si pochutnávali již naše babičky.

Na druhé straně dnes máme možnosti, o které se našim předkům ani nesnilo, a tak svému tělu můžeme dopřát exotické potraviny ze všech koutů světa. Specifickou vlastností superpotravin je jejich mimořádná odolnost a adaptibilita. Obstojí i v těch nejnáročnějších podmínkách, rostou i tam, kde jiné rostliny přežít nedokážou. Je to právě jejich mimořádně výživné složení, které jim umožňuje přežít i v extrémním suchu nebo naopak vlhkosti. Rostliny, které se ve výživě řadí mezi superpotraviny, zvládnou i klima s extrémními mrazy nebo obrovskými výkyvy teplot, nespálí je ani ten největší sluneční žár. Proto jsou tak výjimečné.

Peru je země plná pokladů, patří mezi ně i peruánské byliny a superpotraviny

Celou paletu superpotravin nabízí extrémní podmínky Jižní Ameriky.

Jedním ze zdejších států a také států, kde asi polovinu obyvatelstva tvoří domorodí Indiáni, přímí potomci bájných Inků, představuje Peru. Peru je pobřežním státem, kde nechybí tropické amazonské pralesy, ale ani vysoké horské masivy And či pozoruhodné náhorní plošiny.

I dnes Peru odkazuje na staré civilizace, zejména legendární Inky, a pomalu odhaluje jejich poklady i modernímu světu. Těmito poklady jsou tzv. peruánské byliny a rostliny, které řadíme mezi exotické superpotraviny. Jsou to například plody tropického stromu lucuma, hlízy rostliny jakon anebo maca, kořen rostliny, který se označuje také jako peruánský ženšen.

Peru, peruánské byliny, tradice, kultura

Peru je zemí tradic a tradičních potravin, díky složení a účinkům jde o superpotraviny

Peruánské byliny a rostliny

1. Lucuma

Jde o strom Pouteria lucuma, který přirozeně roste v horských oblastech. Tento velikán dorůstá až do patnácti metrů a každým rokem poskytuje kilogramy a kilogramy zlatožlutých plodů lucuma. Tyto plody mají lahodnou sladkou chuť a zvláštní moučnou konzistenci. K nám se dostávají v podobě sušeného prášku s chutí připomínající vanilku, oříšky a karamel.

  • Lucuma se uplatní jako zdravé, čistě přírodní sladidlo.
  • Prášek z lucumy skvěle zapadne do zdravého jídelníčku, kde nahradí klasický cukr.
  • Dodá lahodnou chuť nejrůznějším dezertům, ale také snídaňovým cereáliím nebo smoothies.

Co lucuma nabízí ve svém složení?

Sladká chuť lucumy odkazuje na obsah cukrů. Nejde však jen o jednoduché cukry. Lucuma obsahuje také cukry složené. Zajímavá je i pro obsah bílkovin, které běžně v ovoci najdeme jen omezeně. Funguje také jako přírodní zdroj vitamínů skupiny B nebo minerálních látek jako je vápník, zinek nebo železo. Cení se i pro obsah vlákniny.

Jaké účinky lucuma slibuje?

  • Toto ovoce má povzbuzující účinky proti únavě.
  • Dodává vitalitu, zvyšuje obranyschopnost organismu.
  • Působí protizánětlivě, podporuje hojení a regeneraci.
  • Představuje prevenci civilizačních chorob.
  • Příznivě působí na nervy (dá se zařadit mezi potraviny proti stresu).

Chcete o lucumě vědět víc? Pak se vám bude hodit i tento článek…

2. Jakon

Jakon, také yakon, yacon (latinsky Smallanthus sonchifolius, syn. Polymnia sonchifolia) je pozoruhodnou vytrvalou rostlinou osídlující slunné svahy jihoamerických And. Již staří Inkové tuto rostlinu využívali pro její šťavnaté křehké hlízy s nasládlou ovocnou chutí. Ano, skutečně jde o hlízy, které svoji chutí připomínají ovoce.

Jakon a jeho složení

Zajímavý však není jen vzhled nebo chuť jakonu, je to i složení s vysokým podílem vody a fruktooligosacharidů. Ty působí jako prebiotika, napomáhají ozdravit střevní mikroflóru. Podporují tak správnou funkci střev, ale i činnost imunitního systému, který se z velké části nachází právě ve střevech. Pro střeva je prospěšná i obsažená vláknina. Jakon toho však nabízí ječtě víc. V jeho složení najdeme i vitamín A, B-komplex, vitamín C, minerální látky (vápník, draslík, hořčík, železo), polyfenoly nebo esenciální aminokyseliny, především tryptofan.

Jak jakon využít?

Je toho hodně, co jakon nabízí. Navíc je mnoho způsobů, jak jeho cenné složení a účinky využít. Nejsnáze dostupný je dnes v podobě sušeného prášku, který poslouží podobně jako prášek z lucumy. Jakon se však dá, na rozdíl od lucumy pěstovat i v našich podmínkách. S trochou snahy si tak můžete dopřát čerstvé hlízy jakonu, třeba v podobě svěžího salátu. Jakon bude chutnat v kombinaci s ovocem i zeleninou. Uplatní se ve studené a teplé kuchyni. Mají podobné využití jako brambory. Na rozdíl od brambor budou chutnat ve slaných i sladkých variacích.

Jakon je u nás k dispozici jako sušený prášek, ale i v našich klimatických podmínkách je možné jeho pěstování. Jak na to? Odpovědí je toto video:

3. Maca

Podobně jako jakon i maca je kořenovou zeleninou, která má svůj domov v jihoamerických Andách. I maca se pyšní nasládlou chutí, která však má i jemně pikantní nádech.

Složení ocení sportovci, ale nejenom oni

Maca nenabízí jenom zajímavou chuť, ale také velkou dávku cenných živin – zejména měď, vápník, vitamíny skupiny B a vitamín C. Sportovci ocení obsah esenciálních aminokyselin s rozvětveným řetězcem BCAA, které napomáhají budování svalů a tvarování postavy. Maca toho však umí mnohem víc.

Od pradávna je ve své domovině známá jako přírodní prostředek pro povzbuzení, podporu vitality a energie. Nejde jenom o svalovou hmotu, ale třeba i potenci a libido. I proto je maca vyhledávaným pomocníkem v případě párů usilujících o početí. Vhod však přijde každému, každý jistě ocení dávku energie a psychické povzbuzení, které maca slibuje.

Vychutnejte si macu!

Maca je nám nejdostupnější v podobě sušeného prášku. Jako prášek se dá přidávat do celé řady pokrmů, zejména koktejlů a smoothies. Že nevíte jak na to? Tady je dávka inspirace:


[Celkem: 1    Průměr: 5/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář