Třídenní detoxikace? Je to jednoduché! Stačí ovocné a zeleninové šťávy

Podzimní detoxikace

Léto nás pomalu opouští a přichází podzim. Podzim nejsou jen krásné podzimní barvy, ale také méně světla a sluníčka, méně energie. Naopak pociťujeme více chladu, více nepohody, i té psychické. Příroda přechází do útlumu, a s ní i člověk.

Podzimní únava je všudypřítomná, stejně jako melancholie nebo rýma a nachlazení. Přitom existují relativně jednoduché způsoby, jak pozvednout svoji energii, zlepšit imunitu a cítit se lépe.

Ano, nejenom jaro, ale také podzim je ideálním časem pro detoxikaci organismu. Podzimní detoxikace povzbudí detoxikační orgány, zažívací soustavu i metabolismus jako takový. Pomůže proti únavě, zlepší náladu a zvýší obranyschopnost. Jak na to? Stačí jednoduchá třídenní detoxikace s pomocí ovocných a zeleninových šťáv.

TIP: Není nic jednoduššího, než si detoxikaci ještě více urychlit a zjednodušit. 

K tomu vám pomůže směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS se silnou chlorellou, spirulinou, mladým ječmenem a mladou pšenicí

Kromě podpory detoxikace organismu pomáhá zpevnit vlasy a nehty, rozjasňuje a čistí pleť a lze ji užívat i jako „nabuzovák“ a náhradu ranní kávy. 

 

 

Krátkodobá detoxikace plná energie

Detoxikace představuje vnitřní očistu organismu. Podzimní detoxikace v období, kdy se příroda ukládá ke spánku, funguje jako očistná sprcha, kterou si dopřáváme každý večer před ulehnutím do postele.

Nejde o žádné nepřirozené zásahy, ale jde naopak o to, aby se probudily vlastní detoxikační schopnosti lidského těla.

Jak říká výživový expert Martin Škába: „Lidské tělo je dokonalé. Jakmile je očistíme, vše funguje skvěle.“/1/

Martin také patří k velkým příznivcům detoxikace organismu pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Ovocné a zeleninové šťávy jsou základem jednoduché detoxikační kúry, kdy svému tělu dopřejeme tři odlehčené očistné dny.

Detoxikační kúra může být i delší, neměla by však trvat déle než týden. Zdravému člověku tak nemůže ublížit. Jde o krátkodobou detoxikaci, která se na rozdíl od té dlouhodobé obejde bez lékařského dohledu. Je vhodná téměř pro každého.

Podzimní detoxikace

Podzimní detoxikace může být barevná jako podzim sám

 

Očistné dny lze zařadit na prodloužený víkend, v rámci detoxikační kúry si pak můžeme dopřát nejenom očistu tělesnou, ale i duševní. Detoxikaci jídelníčku můžeme spojit s očistnými wellness technikami. Můžeme odpočívat, rozjímat a třídit si myšlenky. Přitom ušetříme čas, který běžně věnujeme jídlu, přípravě jídla a přemítání o jídle. Třídenní detoxikace je založena na ovoci a zelenině, nic víc nebude potřeba.

Očistné ovocné a zeleninové dny jsou prospěšné už jenom kvůli množství bioaktivních látek, vitamínů, minerálů a enzymů, které s ovocem a zeleninou získáme. Lidskému organismu přijde vhod i kvalitní pitný režim, který by měl být nedílnou součástí očistných dnů.

 

Třídenní očistná kúra – jak na to?

Podzimní detoxikace

Zatímco u mnoha potravin si nevíme rady, zda nám spíše prospějí či spíše uškodí, u ovoce a zeleniny je to jednoznačné. Ovoce a zelenina, nejlépe v organické kvalitě, původem od farmářů, je prostě zdravá. Často je také ovoce a zelenina tím, co nám v jídelníčku chybí.

Ideální jsou čerstvé sezónní plody, tedy právě to, co roste a zraje, navíc tam, kde se konzumuje.

Podzim je dobou sklizně, kdy i v Česku máme k dispozici mnoho druhů ovoce a zeleniny, která se dá nejenom uskladnit, ale také využít pro očistné dny. Využít můžeme například všudypřítomná jablka nebo hrušky, pro detox se také skvěle hodí mrkev, petržel, řepa nebo celer.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy vynikají svoji stravitelností. Není proto problém je konzumovat i na lačno, ač se v rámci třídenní detoxikace doporučuje začít den vlažnou vodou s citronovou šťávou. Pitný režim je při detoxikaci nanejvýš důležitý.

Třídenní detoxikace není klasickým půstem. Ovocné a zeleninové šťávy dodají dostatek živin a energie, a tak se člověk cítí vitální a nepociťuje hlad.

Živé enzymy z ovoce a zeleniny podporují činnost všech životních pochodů uvnitř lidského organismu. Podílejí se na metabolismu a energetických pochodech, příznivě ovlivňují detoxikaci, ale také imunitu. Působí protizánětlivě.

Většina enzymů však nesnese teploty vyšší než 45 °C, proto se ovocné a zeleninové šťávy ideálně konzumují při pokojové teplotě, nejlépe čerstvé. Na druhé straně mohou působit chladivě. Člověk na podzim může mít tendence se jídlem zahřívat – pak může využít různé zahřívací koření jako je skořice, kurkuma nebo zázvor, které ovocné a zeleninové šťávy skvěle obohatí.

Pozor! Pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách, máme na mysli skutečně čerstvé šťávy, bez konzervantů. Nejde o přeslazené džusy a nektary, které se dají koupit v obchodech a které již dávno ztratily všechny živé enzymy i další bioaktivní látky. Nejvhodnější jsou ovocné a zeleninové šťávy, které si připravíte doma. K dispozici jsou speciální odšťavňovací přístroje, tzv. juicery.

Zeleninová šťáva

Zeleninová šťáva – zdravá a lákavá

 

Třídenní detoxikace – jídelníček

  • Ovocné a zeleninové šťávy: celkem denně 1 – 1,5 litru po dávkách cca 200 ml ovocné nebo 400 ml zeleninové šťávy. Nejlépe, pokud šťávu budete popíjet co nejpomaleji, trávení totiž začíná již v ústech.
  • Tekutiny: celkem 1,5 – 3 litry tekutin, nejlépe čisté pramenité vody. Vhod přijdou i neslazené bylinkové čaje.
  • Zakázané potraviny: cukrovinky a sladkosti, káva, černý čaj, alkoholické nápoje. Nevhodné je také kouření.

Pozor! Tento jídelníček rozhodně není vhodný pro osoby trpící nadměrnou tvorbou žaludečních šťáv, diabetiky nebo pacienty s vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku. Obecně, pokud máte zdravotní potíže, měli byste se o úpravě jídelníčku poradit se svým ošetřujícím lékařem.

 

3 nejoblíbenější detoxikační šťávy

Jablečná šťáva

Jablka chutnají v mnoha podobách a vždy jsou našemu organismu prospěšná pro množství cenných živin. Významný je například draslík, který mj. příznivě ovlivňuje činnost ledvin, a tím i detoxikaci a vylučování škodlivin. Detoxikaci podporuje i obsah vlákniny (jablečného pektinu).

Jablečná šťáva je prospěšná pro ledviny, zažívací systém, ale i kardiovaskulární systém a imunitu.

Mrkvová šťáva

Mrkvová šťáva – zdravá a lahodná

 

Mrkvová šťáva

Mrkev je bohatým zdrojem karotenoidů, které mají významné antioxidační, protizánětlivé a posilující působení. Cení se i pro obsah selenu. Ten se mj. podílí na správné činnosti nervové soustavy.

Mrkvová šťáva příznivě ovlivňuje psychickou i fyzickou kondici. Napomáhá harmonizovat všechny základní tělesné funkce. Mj. podporuje zdravé trávení a očistné procesy v játrech.

 

Grapefruitová šťáva

I přes svoji chuť působí grapefruit v lidském těle zásadotvorně. Napomáhá očistě organismu od kyselých toxických látek, podílí se také na rozpouštění anorganického vápníku usazeného v kloubních chrupavkách a dalších částech těla. I proto jsme ho zařadili mezi nejúčinnější detoxikační potraviny.

Grapefruitová šťáva je plná draslíku, vitamínu C nebo bioflavonoidů, které podporují trávení a metabolismus. Působí protizánětlivě, povzbuzuje činnost imunitního systému, i proto, že napomáhá harmonickému složení střevní mikroflóry.

Třídenní detoxikace

Podzimní detoxikace s ovocnými a zeleninovými šťávami – variací je nespočet

 

Recepty na detox šťávy

Ovoce a zeleninu můžete ve šťávách kombinovat podle své fantazie.

Inspirovat se můžete i našimi recepty na detoxikační šťávy, např.:

  • jablko + citron
  • jablko + mrkev + červená řepa + brokolice
  • jablko + cuketa + řapíkatý celer
  • mrkev + pomeranč + zázvor
  • celer + špenát + rajčata + kopr

Další recepty, inspirované „celebritami“, představuje ve svém videu výživový expert Martin Škába:

 

10 NEJČTENĚJŠÍCH ČLÁNKŮ O DETOXIKACI - OČISTĚ ORGANISMU

Detoxikace je stěžejní téma našeho blogu. Poradíme, jak detoxikovat jednotlivé orgány a tak očistit celé tělo, zrychlit metabolismus a nastavit organismus pro úspěšné hubnutí, zlepšení zdravotního stavu a celkové omlazení.
Rychlá detoxikace - 7 denní jídelníček
Detoxikace střev – návod od A po Z
Třídenní detoxikace s ovocnou a zeleninovou šťávou
Očista lymfatického systému – podrobný manuál
Detoxikace ledvin - podrobný manuál
Babské rady na přírodní detoxikaci
Dlouhodobá detoxikace a jídelníček na 30 dní
Detoxikace organismu od těžkých kovů
7 znamení, že je čas na detox
Co dává a co bere detoxikace?

 

Přehled použitých zdrojů

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář

2 komentáře
petra píše 24.12.2018

Milá paní Radko, ráda bych věděla, zda zelenina musí být uvařená (celer, cuketa, brokolice…). Předem děkuji.

Odpověď
Odeslat odpověď