Zdravá strava 2018 – jaké jsou ty nejžhavější trendy? Budou vám chutnat!

Zdravá strava 2018

Tak jsme se dočkali. Máme tu nový rok a s ním i nové možnosti, příležitosti a šance. Je jen na nás, jak je využijeme. To platí i v oblastech jako je hubnutí, zdraví, zdravá strava, cvičení a životní styl jako takový. Pokud víte, že letos chcete žít a především jíst zdravě, ale ještě úplně nevíte, jak na to, přijde vám vhod tento článek. Přinášíme trendy v oblasti zdravé výživy pro rok 2018.

Nemusíte se bát, rozhodně nebudeme bourat zavedené principy zdravé stravy a osvědčené zásady vyváženého jídelníčku, kterému nechybí pestrost. Zdravý jídelníček je totiž pestrý.

Nebudeme vám nutit nic, co by vám nesedělo, protože zdravá strava má u každého trochu jinou podobu. Zdravý jídelníček se individuálně přizpůsobuje danému jedinci. I mezi novými trendy 2018 si můžete vybrat takové, které vám budou sedět. Přinášíme tipy na to, jak zpestřit a obohatit svoji stravu. Možná vám pomůžou i sestavit nový, lákavější a zdravější jídelníček tak, abyste do nového roku skutečně vykročili tím správným směrem.

Návrat k přírodě

Lidé v současnosti dokážou ocenit přirozené potraviny, které obsahují živé bioaktivní látky, vitamíny, minerály a enzymy, a naopak postrádají chemická aditiva. Potraviny získané a zpracované šetrnými postupy (BIO potraviny) se stále více dostávají do hledáčku všech, kteří to se zdravou stravou myslí vážně. Jde o tradiční potraviny, ale také potraviny nové jako je bezlepková mouka z nezralých banánů nebo caskara – nápoj z kávových slupek.

 

Zdravá strava 2018

Zdravá strava 2018 nezapomíná na léčivé koření jako je kurkuma

Léčivé koření

Technologie nám sice ulehčují život, ale pokud jde o technologie výroby a zpracování potravin, měly by být co nejšetrnější. Namísto éček v současnosti nastupuje koření, které částečně funguje i jako konzervant, jídlu dodává přirozeným způsobem vůni, chuť a ještě i léčivé vlastnosti.

Existuje přitom nezměrná paleta koření, která dává nezměrné možnosti využití. Pro rok 2018 se vyzdvihuje zejména skořice s hřejivou dřevitou vůní, která funguje jako afrodiziakum, také posilující kardamom (mouřenínský pepř) nebo protizánětlivá kurkuma, která se označuje i jako indický šafrán.

Kurkumu dlouhodobě vyzdvihuje Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., autorka knihy Doba jedová a také knihy Jak přežít dobu jedovou. Právě v druhé knize zmiňuje v mnoha kapitolách kurkumin obsažený v kurkumě, který má mimořádné detoxikační a antioxidační účinky. A to zdaleka není vše. Dle profesorky Strunecké má kurkumin schopnost stimulovat imunitu, harmonizovat mnoho funkcí lidského těla. Působí proti stresu a funguje také jako prevence některých vážných onemocnění. Přitom nemá žádné negativní účinky./zdroj/

Léčivé rostliny

Nejenom koření, ale také léčivé bylinky v současnosti zažívají svoji renesanci. Lidé znovuobjevují tradiční bylinky lidové medicíny, ale také léčivé vlastnosti ovoce a zeleniny, které se doposud opomíjely (samozřejmě jde o rostliny v organické kvalitě, jen ty mohou nabídnout maximální výživnou hodnotu a prospěšné účinky).

Na výsluní se dostává léčebné konopí, které neobsahuje psychoaktivní látky, zato nabízí mnoho užitečných vlastností. Ve zdravé výživě se budeme stále častěji setkávat zejména s konopnými semínky, za kterých se získává i hodnotný konopný protein.

Setkáváme se také – a v roce 2018 se budeme setkávat ještě častěji – s novým využitím různých rostlin. Trendy velí produkovat co nejmenší množství odpadu a sníst tedy vše, co je možné. Pokud půjde o rostliny, budou to plody včetně slupek, ale také stonky nebo kořeny. Velkým trendem roku 2018 budou také jedlé květy.

Jedlé květy

Květy některých rostlin skvěle poslouží jako atraktivní ozdoba mnoha různých druhů jídla, dokonce jedlá a mnohdy i léčivá ozdoba. Jedlé květy zpestří svým vzhledem i chutí nejrůznější saláty, polévky, pomazánky, zeleninové i masové pokrmy, nebo nápoje. Důležité je skutečně rozeznat květy jedlé od těch nejedlých nebo dokonce jedovatých. Kvůli možným alergiím je také třeba s květy začínat pozvolna a do stravy je přidávat postupně.

Možná se budete divit, jaké květy, které běžně známe jako ozdobu zahrady nebo květináčů, jsou jedlé a dokonce chutné.

Jde například o květy růže, orchideje, karafiátu, aksamitníku, begónie, pelargónie, chryzantémy, denivky, macešky, měsíčku nebo levandule. K těm známějším patří černý bez, pampeliška, sedmikráska, fialka, ibišek, brutnák, kopr, tymián, rozmarýn, saturejka, majoránka aj.

 

Zelené potraviny

Zelené potraviny jsou super, přímo superpotraviny

Superpotraviny jsou pořád super

Ani v roce 2018 nebudou mezi opěvovanými potravinami chybět superpotraviny. Není divu, vždyť jde o ty nejhodnotnější a výživově nejzajímavější potraviny, které nabízejí mimořádné složení plné celé řady cenných látek. Jde například o zmiňovaný nápoj caskara, konopná semínka nebo konopný protein.

Pro vysoký podíl kvalitních proteinů se oceňují také zelené potraviny jako spirulina, chlorella, mladý ječmen, zelená pšenice, alfaalfa (vojtěška), moringa aj. Zelené superpotraviny toho přitom ve svém složení nabízejí ještě více než superpotraviny. Jde především o velký podíl chlorofylu s protizánětlivými a regeneračními účinky.

NÁŠ TIP: 4v1

Blendea SUPERGREENS 4v1Hned čtyři zelené potraviny najdete v jedné směsi Blendea SUPERGREENS. Spirulina, chlorella, mladý ječmen a zelená pšenice. To vše v BIO kvalitě, bez chemie, v čistě přírodním složení, které zpestřuje špetka voňavé máty pro příjemnou chuť.

Více o unikátní zelené směsi najdete tady…

Medicinální houby

Vysoké oblibě se těší také superpotraviny v podobě medicinálních hub jako je hlíva ústřičná, reishi (leskokorka lesklá), sibiřská čaga, hericium (korálovec ježatý), shitake, cordyceps (housenice čínská) aj.

 

Luštěniny, zdravá strava 2018

Superpotraviny: luštěniny. Které jsou ty vaše?

Čočka a ty další…

Pokud jde o superpotraviny, nemusí jít pouze o exotické speciality. Existují i české superpotraviny a právě ty lokální superpotraviny patří ke stěžejním výživovým trendům roku 2018.

Mezi zmiňované zelené superpotraviny se například dají zařadit i některé druhy zeleniny (listový salát, špenát, pažitka), bylinky jako je medvědí česnek, mladá kopřiva nebo pampeliška.

Je-li něco v roce 2018 opravdu v kurzu, jsou to luštěniny. I ty se díky hodnotnému výživovému složení s vysokým podílem kvalitních bílkovin, také vlákniny, vitamínů (kyselina listová, vitamín E) nebo minerálů (železo, hořčík, mangan, zinek, vápník) dají zařadit mezi superpotraviny.

TIP: Znáte bílkovinovou – proteinovou dietu, která rychle a nemilosrdně pálí tuky? 

Luštěniny, jídelníčekLuštěniny přitom zahrnují celou paletu potravin. Mj. půjde o čočku, ale také čočku žlutou nebo červenou, která je uvařená během 15 minut. Vedle klasických bílých fazolí najdeme mezi luštěninami také červené ledvinové fazole, fazole adzuki, borlotti, cannelloni, mung, pinto aj. Zapomenout nesmíme ani na hrách, cizrnu nebo sójové boby, i ty náleží k luštěninám.

Jestli vám některá z luštěnin nevyhovuje, není problém sáhnout po jiné. Pokud váháte, s kterou luštěninou začít, poradí výživová expertka Margit Slimáková. Ta doporučuje vyzkoušet nejprve nejlépe stravitelnou červenou čočkou. A vysvětluje také, proč luštěniny jíst: „Jsou superzdravé, při pravidelné konzumaci napomáhají snižovat hladinu cukrů a tuků v krvi. Luštěniny tedy fungují jako prevence vzniku diabetu a srdečně cévních onemocnění.“/zdroj/

  • Tak co, jdete v roce 2018 do luštěnin? Jistě jim přijdete na chuť!
  • Anebo si dáte některou z dalších superpotravin? Co zelené potraviny a hned 4v1?
  • A vrátíte se zpátky k přírodě, třeba prostřednictvím léčivých bylinek, léčivého koření nebo jedlých květů?

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář