5 receptů na zdravé domácí nanuky

Domácí nanuky - borůvkové

Co by to bylo za léto bez nanuku? Stejně tak, jako vítáme horké sluneční paprsky, oceníme i osvěžení v podobě mražených pochoutek. Výživoví specialisté z nich nejsou právě nadšeni, my však jen těžko odoláváme. Vždyť nanuk je tak lákavý! Nanuky, které jsou nám dostupné v mrazících pultech obchodů, často bývají plné cukrů, tuků, umělých aditiv, aromat a barviv. Přitom se takový nanuk dá snadno připravit i doma. Domácí nanuky mají tu výhodu, že si sami volíte jejich složení. Všechny umělé přísady můžete vynechat. Základem se může stát ovoce, kterého je v létě všude plno. Jednoduchý bílý cukr může nahradit zdravější med nebo třeba agáve, datlový či javorový sirup.

Domácí nanuky nemusejí být prohřeškem proti zdravé stravě. Pokud je vyrobíte z čerstvého ovoce, nemusíte se bát ani o svoji linii a bez starostí si s nimi můžete osvěžit své letní dny. S klidem je můžete připravit jako zdravější alternativu pro své děti, které jsou z nanuků prostě nadšené.

 

Domácí nanuky - borůvkové

Domácí nanuky – co třeba borůvkové? Anebo jahodové?

Domácí nanuky. Jak na to?

Klasická zmrzlina potřebuje speciální přístroj, který zaručí, že bude příjemně vláčná bez ledových krystalků. Na domácí nanuky žádný přístroj potřeba nebude. Vláčnost dá zmrzlině ovoce, kterého je v létě nadbytek. Jemnost zmrzliny podpoří i další ingredience, třeba jogurt nebo kokosové mléko. Kokosové mléko totiž, na rozdíl od klasického kravského mléka, zmrzne bez toho, aby se v něm vytvořily krystalky ledu.

Při přípravě domácí zmrzlé pochoutky využijete mnoho druhů běžného zahradního ovoce, jako jsou jahody, maliny, rybíz, meruňky, broskve aj., vhod přijde i lesní ovoce, lesní jahody, borůvky, ostružiny apod. Zapovězené nejsou ani exotické chutě a ovoce jako je kiwi, ananas, meloun, mango, banán aj. Právě výběrem ovoce můžeme předurčit to, jak sladký či kyselý náš ledňáček bude a také to, jestli bude spíše krémový nebo vodnatý.

Při přípravě domácích nanuků se uplatní speciální formičky na nanuky, které se v současnosti dají snadno pořídit v domácích potřebách. Vybírat můžeme z mnoha tvarů a variací. Nyní již většina formiček disponuje i krytem s držátkem, které nahrazuje známé nanukové dřívko.

Ať již budete do formičky připravovat jakýkoliv domácí nanuk, mějte na paměti tři základní pravidla:

  • Ovoce může být téměř jakékoliv, pokud bude čerstvé a čisté.
  • Formičku nikdy neplňte zcela po okraj. Hmota se mrazem zvětšuje a nanuk by neměl požadovaný tvar.
  • Nanuk z formičky snadno vytáhnete, pokud ho předtím krátce ponoříte do horké vody. Jen si dejte pozor, aby se voda nedostala i dovnitř formičky.

Tady jsou recepty!

Meruňky

Recept: meruňkový nanuk s mandlovým mlékem

Ingredience

  • 5 meruněk
  • 250 ml mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • špetka skořice

Příprava receptu

Omyté, vypeckované, na kousky nakrájené meruňky, mandlové mléko a sirup vložíme do mixéru a dochutíme špetkou skořice. Vše rozmixujeme až do jemné konzistence.

Meruňkovou směs z mixeru vlijeme do nanukových formiček a dáme zamrazit. Za několik hodin je nanuk hotový!

Variace: Část meruněk můžete nahradit broskvemi, zmrzlina tak dostane mírně pikantnější chuť.

Náš tip: Co všechno (ne) víte o skořici?

Domácí nanuky - lesní plody

Domácí nanuky – chutnají i s lesními plody

Recept: jogurtovo-borůvkový nanuk s kešu oříšky

Ingredience

  • 250 ml smetanového bílého jogurtu
  • 200 g borůvek
  • 3 lžíce medu
  • lžička citronové šťávy
  • hrst kešu oříšků

Příprava receptu

Borůvky nejprve krátce povařte na mírném ohni s medem a trochou vody. Poté je mírně promačkejte a nechte zchladnout.

Do borůvkové směsi přidejte jogurt, citronovou šťávu a jemně nasekané kešu oříšky.

Zbývá už jenom směs nalít do nanukových formiček a dát na několik hodin ztuhnout do mrazáku.

Variace: Nejenom borůvky, ale také brusinky, ostružiny nebo jiné lesní plody se skvěle hodí do tohoto ledňáku. S poměry jednotlivých druhů ovoce můžete experimentovat a zkoušet, co vám nejvíc zachutná.

Náš tip: Borůvky se řadí mezi české superpotraviny, které pro zdraví jedly už naše babičky…

Zdravý nanuk pomerančový

Zdravý nanuk může být i pomerančový

Recept: Mango nanuk s jogurtem

Ingredience

  • 250 ml smetanového jogurtu
  • mango
  • hrst jahod
  • lžíce limetkové šťávy
  • lžíce medu
  • lžíce cukru
  • lžička sušené vanilky

Příprava receptu

Mango oloupejte a nakrájejte na kostky. Najemno ho rozmixujte spolu s jahodami, limetkovou šťávou a medem. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přimíchejte ho do mangové směsi. Směs nemusíte míchat do hladka, nanuky pak budou mít zajímavou mramorovou strukturu.

Nyní už jenom naplňte nanukové formičky a dejte nanuky zamrazit. Za pár hodin se můžete těšit na výsledek.

Variace: Mango, také ananas, pomeranč nebo třeba kiwi. Tento recept můžete využít i pro další exotické mražené variace, vyzkoušet můžete prostě třeba takové ovoce, které se vám podaří obstarat.

Náš tip: Jogurt, ze kterého se dá vyrobit i lahodný zdravý ledňáček, má přirozeně chladivé účinky. Patří ke chladivým potravinám, které v létě nenásilně a zdravě osvěží organismus. Více o chladivých potravinách…

Černý rybízRecept: Nanuk z černého rybízu

Ingredience

  • 250 g černého rybízu
  • 250 ml tvarohu
  • 100 ml jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • pár černorybízových listů

Příprava receptu

Černý rybíz omyjeme a kuličky zbavíme stopek. Rybíz pak se všemi ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Směsí naplníme nanukové formičky a necháme několik hodin tuhnout v mrazáku.

Listy černého rybízu nanukům dodají zajímavou pikantně zemitou příchuť, která sedne spíše mužům. Pokud ledňáčky připravujete pro děti, raději listy vynechejte.

Variace: Podobně jako černý rybíz můžete využít i jostu (nejbližší příbuzná černého rybízu), příp. bílý, červený či růžový rybíz. Každý má trošku jinou chuť a také mražená pochoutka bude pokaždé trochu jiná. Vyzkoušet můžete i různé druhy sladidel – vedle medu třeba obyčejný cukr, stévii, datlový, javorový sirup aj.

Náš tip: Rybíz je neprávem opomíjenou zdravou letní pochoutkou. Nezapomínáte na něho? Byla by to škoda!

Domácí nanuky - malina, kiwi

Domácí nanuky – je libo malina anebo kiwi?

Recept: Malinový nanuk s kokosovým mlékem a meduňkou

Ingredience

  • 150 g malin
  • 250 ml kokosového mléka
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru
  • pár listů čerstvé meduňky

Příprava receptu

Maliny krátce povaříme s trochou vody a cukrem. Směs necháme zchladnout, poté ji důkladně pomačkáme a propasírujeme přes plátno. Tak se zbavíme zrníček, která nejsou v ledňáčku žádoucí.

Malinovou směs následně rozmixujeme s kokosovým mlékem a listy meduňky. Pak už jen vlijeme do formiček a necháme několik hodin zamrazit.

Variace: Nanuky můžete ozvláštnit semínky chia. Nejenom do receptu na malinové nanuky, ale do všech receptů výše můžete přidat chia semínka jako speciální aztéckou ingredienci. Nejenže jsou zdravá, ale nanukům dodají i neotřelý vzhled.

 

Meloun, léto, letní jídelníček

Letní tipy od nás

Naše další letní tipy

Na našem blogu pro vás připravujeme i další sezónní tipy pro šťastné a pohodové léto.

Tady jsou některé z nich:


[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář