Zimní horké nápoje

4 zdravé recepty na horké zimní nápoje

Přestože se na nutnost dodržovat pitný režim upozorňuje především v létě, ani v zimě bychom na dostatek tekutin neměli zapomínat. Lidské tělo tekutiny potřebuje v létě stejně jako v zimě. V létě sice ztrácíme více tekutin pocením, v zimě však hrozí dehydratace kvůli suchému vzduchu v interiérech. V zimě navíc nemáme k dispozici tolik ovoce a zeleniny, která funguje i jako zdroj tekutin. Ovoce a zelenina s vysokým podílem vody v zimě ani není žádoucí, má totiž chladivý efekt.

Jak tedy v zimě doplnit tekutiny a ještě se přitom zahřát? To se dozvíte na řádcích níže.

Jak v zimě dodržovat pitný režim?

Tekutiny lze doplnit prostřednictvím zimního jídelníčku a teplé polévky. Polévka dodá organismu nejenom vodu, ale také velké množství cenných živin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Stejně tak fungují i nejrůznější obilninové, rýžové nebo jáhlové kaše, i ty jsou způsobem, jak do těla dostat dávku živin a tekutiny současně. Vyzkoušet můžete i smoothie bowl, poslouží jako snídaně, vydatná svačinka nebo večeře. V zimě přijde vhod třeba dýňová, jáhlová nebo datlová smoothie bowl. Tady jsou recepty:

Pokud jde o nápoje jako takové, zcela nevhodné jsou studené či přímo chlazené nápoje. Nehodí se ani džusy z citrusových plodů, které mají chladivý efekt. Vhod naopak přijde třeba hruškový, jablečný mošt nebo nejrůznější zeleninové šťávy s podílem mrkve, celeru, červené řepy, zelí, křenu a další zahřívací zeleniny.

Zimní nápoje skvěle zpestří hřejivé koření a bylinky. Obohatí je o další prospěšné látky, zajímavou chuť, vůni a hřejivé účinky. Jde například o zázvor, chilli, kari, kurkumu, hřebíček, skořici, badyán, pepř, kmín, také tymián, rozmarýn nebo bazalku.

Horká mandlová čokoláda

Horká mandlová čokoláda – zdravá pochoutka

RECEPT Č. 1

Horká mandlová čokoláda s javorovým sirupem a kokosovým olejem

Zimní jídelníček je oproti tomu letnímu hutnější a sytější. Najdeme v něm i kvalitní tuky, které pomůžou zimní období zvládnout co nejlépe bez toho, abychom se báli o svoji linii. Vyhýbat bychom se však měli bílému cukru. Ten se dá bez problémů nahradit, například javorovým sirupem. A bez problémů se dá nahradit i horká čokoláda zdravější variantou z mandlového mléka, 100% kakaa a kokosového oleje.

Horká mandlová čokoláda: ingredience

  • 0,5 l mandlového mléka
  • 2 lžíce prášku ze 100% kakaa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 50 g 70% pravé čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje

Příprava receptu

Mléko, kakao, javorový sirup, kokosový olej a nastrouhanou čokoládu spolu za stálého míchání krátce povaříme. Jakmile se ingredience spojí a mléko začne pěnit, můžeme podávat.

Pro jemnost můžeme čokoládu obohatit vanilkovým extraktem. Pokud chceme podpořit její hřejivé působení, okořeníme čokoládu špetkou kardamomu nebo chilli.

 

RECEPT Č. 2

Zimní ovocný punč bez alkoholu

Ani v zimě by v jídelníčku nemělo chybět ovoce. Spíše než čerstvé ovoce se však uplatní ovoce tepelně upravené. Příjemnou podobou ovoce je ovocný punč provoněný kořením. Jeho základem může být šípkový čaj. Šípky jsou sami o sobě v zimě prospěšné pro vysoký obsah vitamínů a minerálů, tříslovin, flavonoidů aj. Působí proti únavě, povzbuzují, mají antioxidační účinky. Vedle toho také příznivě ovlivňují trávení a podporují detoxikaci organismu.

Nealko ovocný punč s šípky: ingredience

  • šípkový čaj
  • rozinky
  • sušená jablka, hrušky, švestky, datle aj.
  • kompotované ovoce
  • třtinový cukr
  • koření – skořice, hřebíček, badyán, kurkuma, kardamom aj.

Příprava receptu

Ovoce nakrájíme na kousky a smícháme je se silným šípkovým čajem. Pokud jde o sušené ovoce, necháme je v čaji změknout (asi hodinu). Punč zpestří rozinky, ale i kompotované ovoce, které máme k dispozici.

Jakmile je sušené ovoce v čaji změklé, přidáme kompotované ovoce, rozinky, koření a třtinový cukr dle chuti, abychom vše přivedli k varu. Vaříme asi 15 min., pak podáváme. Můžeme dozdobit kousky sušeného ovoce.

 

Zimní nápoje - horké jablko

Horké jablko se skořicí – zdravý zimní nápoj

 

RECEPT Č. 3

Horké jablko s hřebíčkem a skořicí

Jablka jsou českým elixírem zdraví a mládí. Slouží jako zdroj vlákniny a dalších cenných látek (vitamíny skupiny B, kyselina listová, vitamín C, E, betakaroteny, minerální látky jako draslík, železo, měď, zinek, křemík, vápník nebo hořčík, také enzymy, flavonoidy, nebo organické kyseliny). Mají příznivý vliv na zažívání a metabolismus, posilují imunitní systém, jsou prospěšné pro mozkovou činnost a mj. také pomáhají proti bolesti hlavy.

Výhodou jablek je také jejich skladovatelnost a trvanlivost. Díky tomu si můžeme čerstvá jablka dopřávat po celou zimu. Chutnají čerstvá, ale také vařená, pečená nebo kompotovaná. Jablka budou chutnat i v podobě horkého nápoje provoněného hřebíčkem a skořicí, kořením, které ještě násobí jeho zahřívací efekt. Hřebíček i skořice přitom působí jako přírodní antibiotika, a tak nám pomáhají zvládnout zimní období bez nepříjemného nachlazení.

Horké jablko: ingredience

  • jablko
  • skořice
  • hřebíček
  • voda

Příprava receptu

Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme. Povaříme v cca 0,5 l vody spolu s hřebíčkem a skořicí. Do šálku můžeme slít vodu i s jablkem, nápoj můžeme vypít a poté sníst i kořeněné jablko.

Chcete o jablku a jeho využití vědět více?

Další informace hledejte tady. Jablko můžete využít i jako ingredienci v těchto receptech:

A ještě jeden video recept na jablečný čaj:

 

RECEPT Č. 4

Zázvorový čaj s medem a citronem

Snad nejznámějším a nejoblíbenějším zahřívacím nápojem je zázvorový čaj. Stačí kousek zázvoru a čaj získá nepopiratelné hřejivé působení. Jeho účinky jsou však ještě mnohem širší. Zázvor působí jako přírodní antibiotikum, má protizánětlivé, antibakteriální nebo protiplísňové vlastnosti. Tlumí bolest. Posiluje organismus, podporuje zdravé trávení a v neposlední řadě je prospěšný při respiračních onemocněních. Působí také jako afrodiziakum.

Zázvorový čaj: ingredience

  • zázvor (nejlépe čerstvý, ale dá se využít i sušený)
  • med (množství dle chuti)
  • citronová šťáva
  • voda

Příprava receptu

Čerstvý zázvor nejprve oloupeme, poté ho nastrouhaný zalijeme vroucí vodou a necháme luhovat cca 10 min. v uzavřené nádobě. Před podáváním dosladíme medem (asi lžička na šálek) a 1 – 2 lžičkami čerstvé citronové šťávy.

Pro zpestření můžeme zázvorový čaj připravit také provoněný hřebíčkem, skořicí nebo sušenou pomerančovou kůrou.

 

Dýňové smoothie

Dýňové smoothie: dýně, banán, skořice, zázvor, javorový sirup, kokosové mléko, citrus – vyzkoušíte ho?

Chcete o zázvoru a jeho použití vědět více?

Další informace najdete v tomto článku. Zázvor jako ingredienci najdete v těchto receptech:

Na zdraví!

[Celkem: 3    Průměr: 5/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář