Zdravé sladkosti? Víme jak na to!

Physalis - mochyně peruánská

Kdo by neměl rád sladké? Kdo z nás nikdy nepoznal touhu dát si něco opravdu dobrého? Kdo z nás by nikdy nevybíral jídlo s chutí, která nebude ani hořká, ani kyselá, ani slaná, ani neutrální, ale prostě a jednoduše sladká? Sladkosti v různých podobách vyhledáváme všichni, někdo více a někdo méně. Většinou považujeme sladkosti jako prohřešek proti zdravému životnímu stylu, proti dietě a hubnutí, ale pravda je trochu jinde. Vše sladké automaticky neznamená nezdravé. I sladkosti mohou být zdravé, jen si vybrat ty správné. Chcete vědět, jak na to? Jak na zdravé sladkosti?

Nejprve něco o těch sladkostech, které nám opravdu neprospívají…

Cukr, cukr a zase cukr

Stačí se podívat do regálu s označením sladkosti, v obchodech bývají doslova přeplněné nejrůznějšími laskominkami, oplatky, sušenkami, dortíky, tyčinkami, čokoládami apod. Vše hýří barvami a vedle přemíry barviv a dalších éček má společnou jednu zásadní věc – kupa bílého cukru.

Čas od času si osladit život není nic špatného, jenomže většina z nás má v jídelníčku jednoduchých cukrů až příliš. Již zmiňované sladkosti jsou ukázkou toho, jak to dopadá, když je cukru více, než je zdrávo. Potíž není v cukru samotném, ale v jeho množství.

Cukr, bílý cukr, třtinový cukr

Cukr není škodlivý sám o sobě, škodí, protože je ho moc

Přemíra cukru v jídelníčku a její negativní dopady

  • Nejde jenom o to, že se ukládá do tukových zásob a dává tak vznik obezitě a s ní spojeným zdravotním problémům.
  • Přemíra cukru zatěžuje slinivku břišní, ale i cévní stěny, odráží se také ve zvýšeném riziku kardiovaskulárních chorob.
  • Jednoduchý cukr ve stravě vede k dočasnému zvýšení hladiny krevního cukru a inzulínu. Nepřiměřené výkyvy krevního cukru a inzulínu v krvi mohou vést postupně až k rozvoji diabetu druhého typu. Na to upozorňuje na svém blogu i vyhlášená výživová specialistka Margit Slimáková.
  • V článku o potravinách proti stresu také zaznělo, že nadměrné výkyvy krevního cukru se negativně odrážejí i na lidské psychice. A je toho ještě víc.

Je cukr sladký zabiják? Odpovědí může být toto video:

Sladký doping

Mnoho lidí sahá po sladkém v době, kdy potřebuje povzbudit. Povzbuzení se opravdu dočasně objevuje, a tak máme tendence jíst sladkého více a více. Bílý cukr se označuje jako droga, protože se opravdu může projevovat v podobě psychické závislosti na sladkém.

Sacharidy jsou přitom opravdu zdrojem rychlé energie. Lidé to intuitivně vědí, možná si to pamatují ještě z doby, kdy přišli na svět. Chuť mateřského mléka, první chuť, kterou poznáváme, je totiž sladká. Potíž je v tom, že dnes máme k dispozici bílý cukr s vysokým glykemickým indexem. Je zdrojem energie, ale jde o tzv. prázdnou energii, neobsahuje nic navíc.

Dříve byl bílý cukr nedostupný nebo dostupný jen omezeně, a cukr ve výživě reprezentovaly zejména sladké ovocné plody. Ovoce je tou nejpřirozenější a nejzdravější cestou, jak získat energii z cukrů. Navíc není pouze zdrojem cukrů – sacharidů, ale i celé řady prospěšných vitamínů a minerálních látek. Cení se i pro obsah vlákniny, díky které se snižuje glykemický index ovoce. Energie z ovoce vydrží déle, cukry z ovoce nezpůsobují takové výkyvy hladiny krevního cukru.

Dejte si sladké ovocné pochoutky!

Pokud vás přepadne chuť na něco sladkého, dejte si ovoce. Záleží jen na chuti a možnostech každého.

  • Může to být ovoce z vlastní zahrádky, typické české ovoce jako jsou jablka, hrušky, třešně, meruňky, švestky…
  • Mohou to být bobule, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky, které se řadí mezi české superpotraviny.
  • Mohou to být nejrůznější exotické plody – oblíbené citrusy, banány, meloun, papája, mango, liči nebo třeba exotické superpotraviny jako je granátové jablíčko, opuncie nebo mochyně peruánská (physalis).
  • Potřebujete-li opravdu dávku energie, dejte si ovoce sušené, chybí mu voda a všechny živiny v něm jsou koncentrované, tedy i ovocné cukry. Může jít třeba o sušené datle, fíky nebo plody kustovnice čínské (goji).

Díky sušení v současnosti můžeme zařadit do jídelníčku i plody z nejrůznějších koutů planety, které jsou náročné na transport, například plody ovocného stromu lucuma. Ty se k nám dostávají jako sušený prášek lucuma s pozoruhodnou sladkou chutí a ještě pozoruhodnějším obsahem s oligosacharidy a dokonce i bílkovinami, které běžně v ovoci nenajdeme.

Prášek z lucumy představuje zdravé přírodní sladidlo, které může téměř všude nahradit klasický bílý cukr. Více o lucumě se dozvíte v tomto článku…

Zatímco sladidlo v podobě lucumy pomáhá, umělá sladidla, která se využívají jako náhražka cukru, zdraví škodí. Studie prokázaly, že umělá sladidla ve finále zvyšují pocity hladu a vedou k tomu, že člověk víc jí – viz video.

Smoothie – ovocný koktejl dle vaší fantazie

Pokud už vás nebaví ovoce jen tak, popusťte uzdu své fantazie a připravte si opravdovou ovocnou specialitu. Staňte se mistrem sladkého umění a vytvořte si vlastní originální smoothie, které ztiší i ty nejhlasitější chutě na sladké.

Příprava smoothie je velmi jednoduchá, jednoduše můžete vykouzlit ovocný koktejl, ze kterého budou vaše chuťové pohárky nadšeny. Stačí jen mixér a ovoce, které máte rádi. Můžete vyzkoušet nejrůznější kombinace čerstvého i sušeného ovoce (třeba zmiňované sladké lucumy). K ovoci můžete přidat třeba i rostlinné mléko jako netradiční zdroj sladké chuti. Pokud přidáte jogurt, bohatý zdroj bílkovin, zvýšíte sytící schopnost smoothie.

Banánovo - malinové smoothie

Ingredience pro přípravu banánovo-malinového smoothie. Jdete do toho?

Pokud potřebujete probudit fantazii a pro inspiraci nějaké smoothie recepty, tady jsou:

Ovocné pyré není jen pro děti!

Sladké ovoce si můžete dát v mnoha a mnoha různých podobách. Jednou z nich je i ovocné pyré – přesnídávka, která zdaleka není jenom výsadní pochoutkou pro děti. Pochutnat si může každý, dokonce i ten, kdo si hlídá svoji figuru a usiluje o hubnutí.

Ovocné pyré je právě jednou z těch sladkých pochoutek, kterou si můžete dát a nehřešíte přitom proti své postavě a svému zdraví. Platí to především pro přesnídávky bez cukru, umělých sladidel a dalších aditiv.

Pokud si chcete být jisti složením, připravte si vlastní přesnídávku. Je to jednoduché. Prostě za stálého míchání poduste očištěné, na kousky nakrájené ovoce. Základem jsou jablka, ale můžeme k nim přidat téměř jakékoliv další ovoce. Vhod přijde i koření jako je skořice, která mj. patří i mezi detoxikační koření.

Už víte, jak na to? Uspokojit chutě na sladké můžete i zdravě! Do toho.

Pokud vás zajímají další triky, podívejte se i na články:

[Celkem: 1    Průměr: 5/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář