DOPLŇKY STRAVY ZDARMA |
---|
▶️ ▶️ Nejprodávanější omega-3 zdarma a ještě lepší! ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Přípravek pro zdravé klouby zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora mužnosti - měsíční balení zdarma ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Zdarma přírodní doplněk pro udržení zdravé prostaty ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Vyzkoušejte zdarma prémiový vápník z mořských řas ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Podpora zdravé hladiny cholesterolu zdarma na 30 dní ◀️ ◀️ |
▶️ ▶️ Kolagen 2. typu na klouby zdarma ◀️ ◀️ |
Zajímavě tvarovaný oddenek zázvoru je tradiční asijskou pochoutkou. V orientální kuchyni, ale i východní medicíně má nezastupitelnou úlohu. V současnosti však nezvyklou popularitu zaznamenává i u nás. Není divu. Zázvor je kulinářská specialita, pozoruhodná bylinka a lék, který v sobě nese řadu pozitivních účinků. Je zdrojem síly. A nejenom to. Zázvor aktivuje samoléčebné procesy v těle.
V tomto článku si zázvor představíme. Popíšeme si nejenom jeho působení na lidský organismus, ale především jeho praktické využití. Čekají na vás užitečné recepty a tipy, jak zázvor využít. Zázvor totiž zdaleka neslouží jako hřejivý čaj, ačkoli i ten je výborný. Uplatnění zázvoru je mnohem širší.
Obsah článku:
Jak zázvor vypadá?
Zázvor, botanickým jménem zázvor lékařský, je u nás známý především pro své oddenky.
Jen málokdo ví, jak tato rostlina vlastně vypadá…
Zázvor představuje trvalou bylinu, která dorůstá do výšky kolem jednoho metru. Je charakteristická dužnatým, hlízovitě ztlustlým oddenkem. Ten je nápadně členitý. Pod světle hnědou slupkou skrývá žlutavou dužinu s výraznou pikantní chutí.
Oddenek zázvoru nese intenzivní vonné silice, které mu dávají nádech exotiky.
Starší oddenky mají vůni a chuť ostřejší, dužina bývá vláknitě dřevnatá.
Z dužnatého oddenku zázvoru vyrůstají rákosovité stonky se střídavými listy čárkovitě kopinatého tvaru. Na bezlistých stoncích vykvétají bílo či žlutofialové květy v podobě klasu. Plody rostliny se však vyvíjejí jen zřídka, ještě méně často pak dozrávají. Rostlina se rozmnožuje zejména prostřednictvím oddenků.
Zázvor se dá pěstovat i v našich podmínkách – jako pokojovou rostlinu. Je teplomilný a nesvědčí mu teplotní změny. Vyžaduje dostatek vláhy. Na jaře se vysazuje jako řízky z oddenků, na podzim se pak oddenky sklízejí.
Asijská specialita
Zázvor, který je u nás běžně k zakoupení, se do Evropy dováží většinou z Číny, Indie nebo Indonésie. V jihovýchodní Asii má tato rostlina také svůj původ. V současnosti však zázvor v divoké přírodě najdeme jen výjimečně. Pěstuje se zejména uměle, je významným vývozním artiklem asijských zemí.
Zázvor patří k základním ingrediencím orientální kuchyně, najdeme ho v mnoha receptech kuchyně thajské, čínské nebo indické.
Sušený zázvor pak figuruje jako koření, buď samostatně, nebo jako součást směsí koření. Je mj. tradiční součástí proslulého indického kari. Právě sušený zázvor byl údajně vůbec první koření, které putovalo po legendární Hedvábné stezce z Číny.
Zázvor dochutí mnoho různých pokrmů. Jde o slané i sladké dobroty, typicky se přidává například do perníčků, zázvorových sušenek, marmelády nebo indického čatní.
Zázvorový recept – indické zázvorové čatní
Na 100 g čerstvého (oloupaného a nakrájeného) zázvoru budeme potřebovat asi 60 g rozinek, šťávu ze 3 citronů, stroužek česneku (nakrájený), 3 lžičky cukru a špetku soli.
Tvrdé ingredience nejdříve pokrájíme, spolu s dalšími je pak vložíme do mixéru a umixujeme do podoby pasty.
Recept lze obohatit i dalším indickým kořením, třeba kari nebo koriandrem. Čerstvé lístky koriandru se mohou použít i na dozdobení. Zvláštní chuť dodají čatní i zelené lístky máty.
Čatní se uplatní jako omáčka k masu, výtečně chutná ke grilovaným specialitám. Čerstvé čatní by se však mělo spotřebovat do dvou dnů.
Existuje celá řada čatní, mj. jablkové, meruňkové, broskvové, angreštové, rajčatové aj. Všechny se dají okořenit sušeným drceným zázvorem, který dodá čatní příjemnou pikantní chuť.
Zázvorový nápoj – na zimu i na léto
Znáte zázvorový čaj, který zaručeně prohřeje, pomáhá při nachlazení a funguje jako prevence v době chřipkových epidemií?
Stačí oloupat a nastrouhat kořen zázvoru, zalít ho vařící vodou a nechat luhovat v uzavřené nádobě asi 10 min. Zázvorový čaj je připraven! K zázvoru se dá pro zpestření chuti přidat i hřebíček, skořice nebo sušená pomerančová kůra. Pro doslazení je ideální med.
Tento vynikající zázvorový čaj skvěle chutná i jako studený nápoj. Přijde vhod jako vzpura v horkých letních dnech. Zázvorový čaj prostě necháte vychladit, příp. doplníte kostkami ledu. Pokud mu chcete přidat svěžest, můžete ho dochutit čerstvou šťávou z citronu, limetky nebo pomeranče, nakonec pak dozdobit lístky máty.
Jak zázvor působí na lidské zdraví?
Chuť i léčivé vlastnosti dávají zázvoru zejména obsažené vonné silice. Čerstvé oddenky obsahují až 3 % těchto silic.
Dle tradiční čínské medicíny zázvor posiluje žaludek, slezinu a plíce. Je mu přisuzována schopnost rozpouštět hleny. Tradiční čínská medicína vyzdvihuje příznivý vliv zázvoru na zdravé trávení.
Účinky zázvoru
- má protizánětlivé, baktericidní a fungicidní působení
- podporuje trávení, povzbuzuje metabolismus
- neutralizuje kyseliny v zažívacím traktu
- je prospěšný při pálení žáhy
- ulevuje od bolestí žaludku ze stresu
- pomáhá při plynatosti nebo říhání
- působí proti cestovní nevolnosti
- ulevuje při křečích respiračního systému
- rozpouští hleny, podporuje odkašlávání
- napomáhá pocení, zahání chlad, prohřívá
- představuje prevenci nachlazení
- zrychluje krevní oběh
- snižuje hladinu cholesterolu
- má analgetické vlastnosti
- tiší svalové bolesti
- je prospěšný při zánětech kloubů
- působí jako afrodiziakum
Zázvor a detoxikace
Již bylo řečeno, že zázvor podporuje krevní oběh. Cirkulace tekutin v těle je prospěšná pro odplavování toxinů, stimuluje vylučování prostřednictvím moči a potu.
Praktické využití zázvoru
Zázvor poslouží v kuchyni, buď přímo čerstvý jako orientální ingredience, nebo jako pikantní koření.
Kandovaný zázvor představuje exotickou pochoutku a také pomocníka proti cestovní nevolnosti.
Ze zázvoru se však nepřipravují pouze pokrmy, ale také nápoje. Vedle čaje jde třeba o limonádu nebo pivo. Zázvor nachází uplatnění také ve farmaceutice pro výrobu léčiv nebo se z něho vyrábějí doplňky stravy.
To však ještě stále není všechno.
Zázvor nachází i vnější použití, například v podobě čisté silice. Koncentrovaný zázvorový olej se pak míchá s některým nosným rostlinným olejem (olivový, mandlový, slunečnicový), aby posloužil jako prohřívací masážní prostředek. Tento hřejivý olej je prospěšný na prochladlé končetiny v zimním období, ale také na zatuhlé svaly nebo bolavé klouby.
A co vy? Potřebujete se prohřát nebo osvěžit? Vyzkoušejte tentokrát zázvor jinak, než jste zvyklí!
Zkuste si místo zázvorové limonády nebo zázvorových sušenek dát třeba detoxikační nápoj, který výtažek ze zázvoru obsahuje.