15 nejúčinnějších detoxikačních potravin – 1. díl

Červená řepa

Nejsou potraviny jako potraviny. Některé lidskému organismu prospívají a další naopak ne. Některé jsou zdrojem cenných živin a bioaktivních látek a další jsou jen mrtvou hmotou s lákavým vzhledem. Různé potraviny nabízejí různé vlastnosti, prostřednictvím svého složení působí na různé systémy těla a mají různé účinky. Mezi potravinami se dají najít i takové, které mají detoxikační působení. Tyto potraviny podporují přirozené detoxikační procesy, napomáhají správné činnosti detoxikačních orgánů a podílejí se na vylučování škodlivých látek ven z těla. Skvěle zapadnou do detoxikačního jídelníčku, a nejenom do něho!

Chcete vědět, o kterých potravinách je řeč? Připravili jsme pro vás seriál, kde si představíme hned 15 nejúčinnějších detoxikačních potravin. Jistě si mezi nimi vyberete své favority. Tedy do toho!

1. Zázvor

Detoxikace a zázvorZázvor je asijskou specialitou, která v podobě oddenku slouží jako koření. Připravuje se z něho i výtečný čaj.

Od pradávna se využívá v tradiční čínské medicíně, aby posílil žaludek, slezinu a plíce.

Zejména díky obsaženým vonným silicím podporuje zdravé trávení, působí protizánětlivě, ničí bakterie, viry i houby. Povzbuzuje při únavě. Stimuluje krevní oběh. Lepší cirkulace krve, lymfy a tekutin se odráží ve zvýšeném odplavování toxinů z těla. Zázvor také podporuje vylučování prostřednictvím potu a moči.

Koření

 

2. Koriandr

Koriandr je miříkovitou rostlinou, která se uplatňuje jako koření. Je známý především z asijské kuchyně. Konzumují se mletá semena, ale kulinářské využití mají i listy a nať rostliny. Celá rostlina vyniká mimořádnými detoxikačními vlastnostmi. Podílí se na vylučování všech škodlivých látek z těla, dokonce i těžkých kovů jako je olovo, rtuť nebo hliník. Ničí střevní parazity a pomáhá při zažívacích potížích. Povzbuzuje činnost slinivky břišní.

Koriandr se může pochlubit i protizánětlivými vlastnostmi. Vedle toho také příznivě ovlivňuje činnost nervového systému.

V asijské kuchyni najdeme vedle koriandru také další detoxikační koření. Jde například o zářivě žlutou kurkumu, která má schopnost stimulovat činnost jater. O kurkumě i dalším koření s detoxikačními vlastnostmi se dočtete v našem článku: Detoxikační koření – aby detoxikační strava chutnala!

 

3. Česnek

ČesnekČesnek je úžasným přírodním prostředkem s léčivými vlastnostmi, který využívali již staří Babylóňané, Egypťané, Řekové nebo Římané.

Zvláště kvůli obsahu allicinu funguje jako přírodní antibiotikum. Obsahuje však také další užitečné sirné sloučeniny a cenné mikroelementy. Působí tak proti vnitřním parazitům, ničí bakterie, viry i plísně. Má protizánětlivé účinky.

Česnek dokáže pročistit krev. Příznivě ovlivňuje celý kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu bílých krvinek. Posiluje imunitní systém, ale je užitečný také pro játra a jejich detoxikační funkci.

Pikantní chuť a charakteristické česnekové aroma skvěle doplní mnoho pokrmů. Ne každému je však česnek příjemný, k dispozici je proto také jako doplněk stravy v podobě česnekových tablet.

 

4. Citron

Citron je všeobecně známým zdrojem vitamínu C, který nechybí snad v každé české domácnosti. Díky vitamínu C posiluje imunitu v období chřipek a nachlazení. Má také protizánětlivé účinky. Působí jako antioxidant, chrání buňky proti volným radikálům a příznivě ovlivňuje regenerační procesy. Méně známé je to, že citron napomáhá rychlejšímu spalování tuků a má i detoxikační schopnosti.

Nejenom v rámci detoxikačního programu se doporučuje ráno nalačno vypít sklenici vlažné vody s čerstvou citronovou šťávou. Jde o jednoduchý způsob jak aktivovat metabolismus, zažívání i detoxikaci. Citronová šťáva působí močopudně, s močí dochází i k vylučování odpadních látek a toxinů ven z těla. Čistí krev. Navíc podporuje tvorbu žluči, a tím i činnost jater. Vyrovnává také pH vnitřního prostředí.

 

5. Červená řepa

Červená řepa se často řadí mezi superpotraviny, tedy ty nutričně nejzajímavější a nejbohatší potraviny vůbec. Nabízí výjimečné složení s celou paletou vitamínů, minerálů a enzymů. Mj. je zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, železa, hořčíku, mědi, zinku, manganu, jódu a dalších stopových prvků. Vyniká také obsahem křemíku. Nese v sobě vzácné aminokyseliny. V jejím obsahu najdeme i relativně vysoký obsah přírodních cukrů. Má však příznivý glykemický index, takže se hodí i pro diabetiky. Je to také dietetická potravina vhodná při redukčních dietách.

TIP: Zkuste detoxikační šťávu z červené řepy a kiwi s Blendeou pro neprůstřelné zdraví. 

blendea_koupit

Díky svému obsahu červená řepa podporuje regeneraci organismu, funguje jako významný antioxidant, příznivě působí na imunitu. Nás však zajímají především její detoxikační vlastnosti… Červená řepa podporuje střevní peristaltiku, tím se přímo účastní vylučování toxických látek ven z těla. Zdaleka však nepůsobí pouze na střeva, příznivě ovlivňuje i činnost jater. Napomáhá metabolismu a trávení, také tím, že stimuluje vylučování trávicích šťáv.

Červená řepa

Červená řepa nese pozoruhodnou barvu a má lahodnou, jemně zemitou chuť. Uplatňuje se jako kořenová zelenina, v syrovém stavu i vařená. Své prospěšné působení si ve velké míře zanechává i po tepelné úpravě.

Červená řepa je ingrediencí tradiční ukrajinské speciality – hutné polévky nazývané boršč. Nabízí však i zdravější kulinářské variace v podobě různých pomazánek nebo zeleninových salátů.

Jednoduchý salát plný vitality získáme smícháním najemno nastrouhané červené řepy, mrkve a křenu. Můžeme ho dochutit i zmiňovaným koriandrem, který zvýší jeho detoxikační účinky.

Žena s krásnou pletíČervená řepa skvěle poslouží i jako čerstvá šťáva, stačí ji jednoduše rozmixovat. Může se také stát základem lahodného smoothie s detoxikačními účinky (recepty na detoxikační smoothies).

 

Detoxikační potraviny v jídelníčku

Detoxikační potraviny zdaleka nevyužijete jenom v detoxikačním jídelníčku.

Svými chutěmi, vůněmi a barvami zpestří jakoukoliv stravu, v případě červené řepy to platí dvojnásob. Detoxikační potraviny navíc jídelníček obohatí o cenné bioaktivní látky. Detoxikační účinky přijdou vhod kdykoliv.

 

Které další potraviny mají detoxikační účinky?

Máme za sebou výčet pěti detoxikačních potravin. Tím jsme však zdaleka nejmenovali všechny. Možná zmiňované potraviny zrovna neuspokojují vaše chuťové pohárky…

Nezoufejte, jsou tu ještě další, které nabízejí další a další chuťové variace a také kulinářské využití. Jde třeba o listovou zeleninu, zelí, kapustu, brokolici nebo špenát. Mezi detoxikační potraviny řadíme i artyčok, avokádo nebo jablka. Sáhnout můžete také po exotických plodech goji, elixíru mládí a nesmrtelnosti. O těchto i dalších detoxikačních potravinách se dozvíte v následujících dílech našeho seriálu:

Brokolice

 

Mohly by vás zajímat i tyto články z blogu:

Použité zdroje, další informace:

 


[Celkem: 1    Průměr: 5/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář

1 komentář
Detoxikace je potřeba! : OnlineZena.cz – Internetový časopis pro ženy píše 13.2.2017

[…] nezoufejte, je toho spoustu, co si můžete s chutí dopřát, i v rámci detoxikace. Mezi nejúčinnější detoxikační potraviny patří červená řepa, květák, brokolice nebo třeba jablka. S detoxikací pomůže také […]

Odpověď
Odeslat odpověď