Meloun a melounové recepty, které zpestří vaše léto

Meloun, léto, letní jídelníček

Meloun prostě k létu patří. Přestože se běžně označuje kvůli své sladké chuti jako ovoce, je to zelenina, druh tykve. Tak nebo tak, je to pochoutka, která oživí letní jídelníček, navíc je to pochoutka zdravá. Příjemně růžová dužina melounu je z většiny tvořena vodou, v létě se tak hodí i jako prostředek hydratace organismu. Pomáhá dodržovat pitný režim. Meloun navíc podpoří detoxikaci i hubnutí, také kvůli svým močopudným účinkům a nízké kalorické hodnotě. Představuje zdroj cenných mikroelementů.

Meloun chutná jen tak, nakrájený na plátky, ale oživí i nejrůznější recepty. Dokonce nabízí i slané variace. Inspiraci najdete v tomto článku.

8 důvodů proč jíst meloun

  • Díky vysokému podílu vody napomáhá hydrataci organismu.
  • Obsahuje zdraví prospěšné minerály, jako je železo či vápník.
  • Je zdrojem vitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C aj.
  • Působí močopudně.
  • Je nízkokalorický.
  • Meloun podpoří detoxikaci i hubnutí.
  • Je zdravý i lahodný, má chuť léta.
  • Dá se využít v mnoha letních receptech.

Meloun, léto, letní jídelníček

Recepty s melounem

Meloun se může stát základem skvělých domácích limonád a dalších nealko nápojů či alkoholických koktejlů. Bude chutnat jako nanuk nebo osvěžující sorbet. Tím však pouze rozehráváme variace chutí s melounem. Meloun oživí i slané recepty, především různé zeleninové saláty, zvláště se hodí v kombinaci se sýrem feta. Letní jídelníček může provonět i polévka s melounem.

Melounová limonáda

Ingredience

  • vodní meloun (500 g dužiny)
  • citron
  • třtinový cukr (2 – 3 lžíce)
  • čerstvá máta či meduňka na dozdobení

Příprava receptu

Meloun oloupeme a vypeckujeme. Dužinu melounu pak rozmixujeme spolu se šťávou s citronu a cukrem. Limonádu naředíme dle chuti vodou.

Podáváme chlazenou, dozdobenou mátovými nebo meduňkovými lístky.

Melounová limonáda, letní jídelníček

Nanuky z melounu s limetkou a bazalkou

Ingredience

  • vodní meloun (500 g dužiny)
  • 100 ml cukrového sirupu (200 g cukru krupice, 250 ml vody)
  • limetka BIO
  • čerstvá bazalka

Příprava receptu

Na nanuky potřebujeme cukrový sirup. Ten připravíme z cukru a vody. Cukr rozmícháme ve vodě a za stálého míchání ještě zahříváme, dokud se zcela nerozpustí. Pak ještě cca 5 minut vaříme, aby se voda odpařila. Pro nanuky musíme nechat sirup vychladnout. Jako zdravější alternativa by šel použít i třtinový cukr, agáve či javorový sirup.

Na nanuky si dále připravíme dužinu z melounu – zbavenou slupky a pecek, nastrouhanou kúru z celé limetky a nakrájené lístky bazalky (cca lžíci).

Melounovou dužinu a cukrový sirup rozmixujeme, následně ke směsi přidáme citronovou kúru, bazalku a vše promícháme.

Melounovou dření naplníme formičky na nanuky a dáme je zmrazit minimálně na 6 hodin. Pak se do nanuků můžeme pustit!

TIP! Aby se nanuky z formičky lépe vytahovali, můžeme je po vytažení z mrazáku na okamžik vložit do teplé vody.

Inspirací pro tento letní recept byla kniha Neodolatelné nanuky:Domácí dobroty na dřívku nakladatelství Slovart. V knize najdete mnoho receptů na pozoruhodné mražené lahůdky. Neodolatelné nanuky nabízejí i originální kombinace, zdaleka nejde jenom o meloun s bazalkou. Jsou zde i recepty na „nanuky pro dospělé“, inspirované alkoholickými koktejly.

Osvěžující sorbet s melounem a citronem

Ingredience

  • vodní meloun (500 g dužiny)
  • citron BIO (citronová kůra i citronová šťáva)
  • 100 g cukru krupice
  • 120 ml vody

Příprava receptu

Cukr rozmícháme ve vodě a spolu s kůrou z půlky citronu za stálého míchání vaříme do té doby, až se cukr zcela rozpustí. Pak sirup přecedíme a počkáme, až vychladne.

Meloun zbavíme slupky a pecek, abychom melounovou dužinu důkladně rozmixovali. Melounové pyré poté smícháme s citronovým sirupem, který jsme předtím nechali vychladnout, a přidáme šťávu z citronu.

Sorbet necháme několik hodin v mrazáku, aby získal tu pravou ledovou chuť. Při zmrazování cca každou půlhodinu sorbet vytáhneme a promícháme, tak bude lahodně jemný.

Melounový sorbet, letní jídelníček

Ovocný salát v melounu zasypaný kokosem a mandlemi

Ingredience

  • vodní meloun
  • žlutý meloun
  • ananas, pomeranč, banán, kiwi a další exotické ovoce
  • jahody, maliny, borůvky, hroznové víno a jiné sezónní ovoce
  • limetka
  • smetana ke šlehání (nebo řecký jogurt)
  • mandle a strouhaný kokos na dozdobení

Příprava receptu

Vodní meloun rozpůlíme a z obou půlek vydlabeme dužinu bokem do mísy tak, abychom nepoškodili slupku. Vydlabané půlky poslouží jako salátové mísy.

Melounovou dužinu smícháme s dužinou oloupaného a na kostky nakrájeného žlutého melounu, přidáme oloupaný, na kostky nakrájený ananas, pomeranč, banán, kiwi a bobulky ovoce jako jsou jahody, maliny, ostružiny a další.

Ovocný salát z mísy přesypeme do slupek od melounů, zakapeme šťávou z limetky a zalijeme smetanou. Nakonec posypeme nasekanými mandlemi a strouhaným kokosem.

Salát z melounu, letní jídelníček

Letní melounový salát na řecký způsob

Ingredience

  • vodní meloun menší
  • červená cibule
  • 200 g sýru feta
  • 100 g černých oliv
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvá bazalka
  • pepř a sůl

Příprava receptu

Meloun oloupejte a zbavte semínek tak, aby se dal nakrájet na kostky.

Na kostky nakrájejte také sýr, cibuli nasekejte na jemné kroužky a na kroužky nakrájejte i olivy. Všechny ingredience smíchejte s melounem, osolte, opepřete dle chuti a zalijte olivovým olejem.

Před podáváním nechte salát stát v ledničce minimálně hodinu. Na talíři salát ještě dozdobte lístky bazalky. Podávejte s celozrnným pečivem.

Melounový salát, letní jídelníček

Melounový salát s hruškou, ostružinami a plísňovým sýrem

Ingredience

  • vodní meloun (600 g dužiny)
  • hruška
  • ostružiny (hrst)
  • citron BIO
  • sýr s modrou plísní (200 g)
  • ocet balsamico (3 lžíce)
  • olivový olej (lžíce)
  • med (lžíce)
  • bazalka, máta

Příprava receptu

Meloun oloupeme, zbavíme semínek, abychom získali na kostky nakrájenou dužinu. Tu smícháme s ostružinami a na plátky nakrájenou hruškou, kterou jsme předtím zbavili jadřince. Přidáme nasekanou bazalku a mátu. Salát zalijeme citronovou šťávou.

Až před podáváním na misce zasypeme salát kousky sýra plísňového.

Balsamico smícháme s medem a trochou olivového oleje a použijeme jako salátovou zálivku.

Krevetový salát s melounem

Ingredience

  • meloun
  • ledový salát
  • rukola (2 hrsti)
  • krevety (200 g)
  • citron
  • olivový olej
  • ocet balsamico
  • pepř a sůl

Příprava receptu

Připravíme si loupanou, bezpeckovou dužinu melounu, kterou nakrájíme na kostky. Smícháme ji s nasekaným ledovým salátem a rukolou.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lehce na něm orestujeme krevety. Krevety vmícháme do salátu. Vše zakapeme citronovou šťávou, dochutíme balsamicem a olivovým olejem. Osolíme, popepříme a můžeme podávat. Bude chutnat s opečenou bagetkou.

Netradiční gazpacho s melounem a ananasem

Ingredience

  • dužina z vodního melounu (5 hrnků)
  • 2 rajčata
  • cibule
  • okurek
  • červená paprika
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • ananasový džus (půl hrnku)
  • cukr nebo med
  • pepř a sůl
  • čerstvá bazalka, máta
  • případně smetana

Příprava receptu

Melounovou dužinu (bez pecek), oloupaná rajčata, cibuli, okurek a červenou papriku rozmixujeme. Polévku naředíme ananasovým džusem, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, olivovým olejem. Posolíme a popepříme.

Nakonec polévku zasypeme nasekanými zelenými bylinkami. Fajnšmekři mohou polévku zjemnit smetanou.

Studená polévka z melounu, jahod a borůvek

Ingredience

  • vyzrálý vodní meloun
  • jahody (2 hrnky)
  • borůvky (hrnek)
  • limetka

Příprava receptu

Meloun oloupeme a zbavíme pecek. Dužinu z melounu rozmixujeme spolu s jahodami, borůvkami a šťávou z limetky. Před podáváním necháme vychladit alespoň půl hodiny.

Dobrou chuť a krásné letní dny!

Meloun, léto, letní jídelníček

Další letní tipy na našem blogu:

Použité zdroje a další inspirace:

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář