4 základní potraviny pro jarní očistu

Červená řepa - potraviny, jarní očista

Není pochyb o tom, že jídelníček jarních měsíců by měl vypadat jinak než jídelníček zimní. Zajisté bude odlehčený. Na druhé straně není vhodné žádné zásadní omezování, a to ani v případě hubnutí nebo jarní očisty. Očista organismu je zjara přirozená, lidské tělo samo spouští všemožné detoxikační mechanismy, které nám mají udělat dobře.

Lidský organismus je dokonalý a má mimořádné regenerační schopnosti. Právě regeneračními schopnostmi vynikají také játra jako jeden z klíčových detoxikačních orgánů.

Jarní jídelníček by měl sloužit jako zdroj energie. Pokud sáhnete po těch správných potravinách, dodá energii i k detoxikačním procesům uvnitř organismu. Zkuste se jednou nesoustředit na to, co z jídelníčku odstranit, ale naopak na to, co do jídelníčku dodat. Využijte běžné potraviny, které nabízejí dávku bioaktivních živin i očistné vlastnosti. Které potraviny to jsou?

1. Červená řepa

Červená řepa obsahuje celé spektrum živin. Díky obsahu vitamínů a minerálů povzbudí organismus. Obsažené antioxidanty pomůžou zvládat i to nejnáročnější období. Červená řepa se hodí jako fyzický i psychický přírodní doping, který má významný vliv na celkovou regeneraci organismu. Prospěšná je obsahem vitamínů skupiny B, vitamínu E nebo minerálních látek jako je draslík, vápník, hořčík, křemík, měď, selen, mangan nebo železo. Již samotné železo je známé jako prevence proti únavě, tedy i té jarní./zdroj/

V neposlední řadě nabízí červená řepa obsah nerozpustné i rozpustné vlákniny (pektinu), upravuje tak střevní peristaltiku, stará se o rovnováhu střevní mikroflóry a předchází celé řadě střevních obtíží. Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev, a střeva jsou zase nezbytná pro vylučování škodlivin ven z těla.

Pozoruhodnou karmínovou barvu dávají červené řepě přírodní barviva, především betain a betanin. Tato barviva působí proti bakteriím, fungují jako prevence některých vážných chorob a mj. také podporují činnost jater. I proto jsme červenou řepu zařadili mezi ty nejúčinnější detoxikační potraviny vůbec.

Výhodou červené řepy je její široké kulinářské využití. Dá se jíst čerstvá, ale také vařená, pečená, dušená, restovaná. Bude chutnat v kombinaci s další kořenovou zeleninou, ale také listovou zeleninou, rýží, pohankou a dokonce i obilovinami.

Náš tip! Vyzkoušejte Smoothie z červené řepy pro neprůstřelné zdraví.

Kurkuma - potraviny, jarní očista

Jarní očista? Přijdou vhod potraviny jako je kurkuma

2. Kurkuma

Kurkuma je koření, které pochází z oddenku kurkumovníku. Je příbuzná zázvoru a podobně jako zázvor se označuje jako přírodní antibiotikum nebo superpotravina. Funguje jako silný antioxidant, působí protizánětlivě a antibakteriálně.

Kurkuma již tisíce let slouží nejenom v asijské kuchyni, ale také ajurvédě, kde se využívá její schopnost podporovat činnost jater a žlučníku. Je to jeden z nejsilnějších přírodních prostředků, které se starají o zdravá játra. Aktivně chrání jaterní buňky, podporuje regeneraci jaterních buněk, a tím také zajišťuje detoxikační pochody uvnitř organismu./zdroj/

Prospěšné vlastnosti dávají kurkumě její barviva. Jde zejména o šafránově zlatý kurkumin. Ten má prospívat nejenom játrům a zažívací soustavě, ale také kardiovaskulárnímu nebo nervovému systému. Kurkumin z kurkumy má eliminovat důsledky nezdravého životního stylu, stresu a nevhodného jídelníčku. To je přesně to, co se na jaře hodí. Špetka kurkumy přitom díky své jemné chuti a nevtíravé vůni najde své místo téměř v jakémkoliv pokrmu.

Náš tip! Vyzkoušejte Čistící kurkumové smoothie s ananasem.

Jarní očista - zelený ječmen

Jarní očista? Její barvou je zelená!

3. Zelené potraviny

V barevném spektru se posouváme k typické jarní barvě. Zelená je barvou přírody, nedílně patří k jarnímu jídelníčku a jarní očistě. Jednoduše se dá říct, že co je zelené, to je dobré pro játra a detoxikaci. Zelené potraviny jsou zelené již dle svého názvu. Jde o superpotraviny, které ve svém složení nabízejí celé spektrum živin, a tím také komplexní působení na lidské zdraví. Oproti jiným superpotravinám jsou ty zelené také hodnotným zdrojem zeleného barviva chlorofyl.

  • Chlorofyl má významné protizánětlivé vlastnosti.
  • Podporuje regenerační procesy v organismu.
  • Vyniká také očistnými účinky.

Obsahem chlorofylu a také očistnými vlastnostmi ostatní zelené potraviny předčí modrozelená sladkovodní řasa chlorella. Ta obsahuje mnoho bioaktivních látek, které ochotně dodává organismu. Vedle chlorofylu jde také o kvalitní proteiny a aminokyseliny, enzymy, vitamíny (A, B-komplex, E, K1, kyselina listová) a minerální látky (vápník, hořčík, draslík, zinek, železo, měď, jód). Tím umožňuje vypořádat se se škodlivinami uvnitř organismu.

Chlorella podporuje vlastní detoxikační schopnosti lidského těla. Skvěle proto zapadne do jarního očistného jídelníčku, obdobně jako další zelené potraviny – spirulina, mladý ječmen, zelená pšenice, špenát, alfa alfa, pažitka, petrželka aj.

Náš tip! Hned čtyři zelené potraviny v jediném balení, navíc v BIO kvalitě. To je směs Blendea SUPERGREENS, která se stane skvělým pomocníkem jarní detoxikace.

Zelené potraviny najdou uplatnění v kuchyni, třeba při přípravě lahodných smoothies. Tady jsou recepty:

V té nejjednodušší podobě lze zelené potraviny využít pro přípravu povzbuzujícího zeleného nápoje. Ten doplní vitamíny a minerály a současně nastartuje metabolismus. I proto se hodí jako ranní nápoj pro probuzení. Je alternativou vody s citronem, která se běžně doporučuje ráno, aby probudila organismus.

Dejte si každý den zelený nápoj, zapojte se do březnové výzvy #pijuzelenou – více na Instagramu Blendea_cz.

Česnek - potraviny, jarní očista

Jarní očista? Potraviny jako česnek se budou hodit!

4. Česnek

Česnek je přírodní životabudič, který si vybudoval své výsostné postavení nejenom v tradiční české kuchyni. Je to příbuzný cibuli, pažitce nebo pórku. Je to pikantní kulinářská ingredience, ale také ingredience lidového léčitelství.

  • Především díky obsahu alicinu je považovaný za přírodní antibiotikum. Alicin dává česneku léčivé účinky, ale i typickou štiplavou chuť a vůni.
  • Česnek nabízí antibakteriální a protizánětlivé účinky, ale dokáže toho ještě víc.
  • Česnek čistí tělo zevnitř, dokonce v zažívacím traktu údajně působí i proti parazitům.
  • Stimuluje činnost imunitního systému, působí jako prevence mnoha chorob.
  • Příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Česnek se dá konzumovat na mnoho způsobů, dá se přidávat do mnoha pokrmů. Nejvíce příznivých účinků však slibuje v čerstvé podobě. Ne každý však bohužel jeho štiplavou chuť snese, u citlivých jedinců může česnek vyvolávat i mírné zažívací obtíže. Jeho trávení by měl údajně zlepšovat zázvor, který se podává buď přímo s česnekem, nebo těsně po konzumaci česneku.

Pokud vám na česneku vadí jeho pikantní aroma a chcete se ho zbavit, dejte si po česneku čerstvé jablko anebo rozžvýkejte petrželovou nať. Česnek, petrželku a další zelené jarní bylinky si můžete dopřát i současně, třeba v podobě zeleninového tvarohu. Stačí smíchat česnek, nasekané bylinky a tvaroh, přidat sůl a pepř – báječná a zdravá jarní pochoutka je na světě.

Dobrou chuť.


[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

O autorovi Radka Křivánková

Jsou mi blízké tradiční východní přístupy a alternativní medicína, na druhé straně s nadšením sleduji poslední objevy vědy. Věnuji se aromaterapii a relaxačním technikám. Těším se z krás přírody. Miluji vše živé, zvláště osobité kočky a věrné psy. Vyznávám zdravý životní styl, ráda si vychutnám dobré a výživné jídlo. Přínosy detoxikace oceňuji na vlastní kůži.

Vložit komentář